analize

Reportaj Associated Press cu voluntarii din Legiunea internationala: „Unii nu au pus niciodata mana pe o arma de foc”

Influenta agentie Associated Press a realizat un amplu reportaj despre voluntarii care au venit in Ucraina pentru a lupta in Legiunea internationala. 

Strainii – dintre care unii nu au manuit niciodata o arma de foc, dar sunt gata sa moara – au sosit in Ucraina din tari europene, din Statele Unite si din alte parti. Ei spera sa fie echipati, instruiti si pregatiti de lupta.

Dar unii sosesc pentru a descoperi ca nu exista arme, echipament de protectie sau pregatire adecvata intr-o forta multilingva lipsita de organizare si care genereaza un sentiment de haos.

Amenintarile Rusiei de a ataca „mercenarii” straini, asa cum a declarat ca a facut la baza din Iavoriv, cresc nivelul de risc.

„Este haos in acest moment. Este dezorganizare si poti intra in necazuri foarte repede daca nu esti cu un grup de oameni atenti si activi”, a declarat Matthew Robinson, un britanic din comitatul Yorkshire, din nordul Angliei, care a locuit in sudul Spaniei.

Robinson si alti cativa luptatori voluntari au fost intervievati in acest weekend la periferia orasului Lvov, unde luptatorii straini primesc pregatire si instruire.

Sosit recent, Robinson ramane prudent in timp ce incearca sa lamureasca lucrurile. El a spus ca exista „multe promisiuni false, multe dezinformari”. In plus, exista o „bariera lingvistica masiva” si „o multime de oameni care nu au tras cu arme”.

Amenintarile Rusiei de a ataca ceea ce numeste „mercenari” agraveaza pericolele cu care se confrunta luptatorii straini. Rusia a afirmat ca a ucis 180 de „mercenari” in atacul de duminica asupra bazei de antrenament, iar purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Apararii, generalul-maior Igor Konasenkov, a declarat luni ca fortele rusesti nu vor avea „nicio mila fata de mercenari, oriunde s-ar afla pe teritoriul Ucrainei”.

Armata rusa urmareste miscarile luptatorilor straini si va lovi din nou, a spus el.

Relatarea lui Soder despre atacul asupra bazei de antrenament a sugerat ca nu a fost o lovitura nediscriminatorie.

Soder a declarat ca bombardarea bazei a fost diferita de orice altceva pe care l-a experimentat.

„Au stiut exact ce sa loveasca. Stiau exact unde se aflau depozitele noastre de arme. Stiau exact unde se afla cladirea administrativa. Au nimerit in plin cu toate rachetele lor”, a declarat el pentru AP.

Jericho Skye, in varsta de 26 de ani, originar din Montana, care a servit in politia militara a armatei americane, s-a simtit usurat ca si-a stabilit baza la Kiev, capitala, departe de atacul din vest, cu atat mai mult cu cat astepta armele intr-o baza improvizata. El isi pastreaza vie speranta ca in curand vor fi distribuite arme si convingerea ca ucrainenii fac tot ce pot intr-o situatie dificila.

„Suntem destul de suparati ca ne aflam in mijlocul unei zone de lupta, cu focuri de arma, cu bombe lansate aproape in fiecare zi, iar noi nu am primit inca armele noastre doar din cauza birocratiei si a hartiilor”, a spus el.

„Acesta este primul meu razboi”, a spus Skye. El a venit in Ucraina „pentru a ajuta la protectie”, nu pentru „a face logistica”, a spus el, motivat de imaginile cu civili nevinovati care sunt luati in vizor. Iar cand a „vazut ca nicio alta tara nu va putea sa intareasca trupele ucrainene, am simtit obligatia morala de a ma alatura luptei”, a adaugat el.

„Sunt doar ei impotriva intregii armate rusesti”, a spus Skye, mentionand apelul Moscovei la mercenari cu experienta de razboi din Siria pentru a-si intari propriile randuri.

„Este un pic dezorganizat. Nu este vina nimanui”, a adaugat el. „Nu se asteptau cu adevarat sa fie invadati, sa fie aruncati intr-un razboi”, a spus el.

Dar moartea nu este in atentia sa. „Sunt foarte constient de situatie”, dar a adaugat: „Voi face tot ce pot sa ma intorc acasa”.

Presedintele Volodimir Zelenski a anuntat crearea unei legiuni de aparare externa la sfarsitul lunii februarie, surprinzand aparent pe toata lumea, inclusiv ambasadele insarcinate sa dea o mana de ajutor.

Nu este clar cate persoane din intreaga lume s-au alaturat brigazii internationale a Ucrainei. Zelenski a spus la un moment dat ca sunt 16.000. Cifra, care acum ar fi depasita, nu a putut fi confirmata, dar, pe baza interviurilor din Ucraina si din unele capitale europene, se contureaza un efort de razboi voluntar pestrit.

Skye a spus ca voluntari din toate punctele de pe glob sunt alaturi de el la Kiev, dar nu a vrut sa dea un numar, numind asta „informatie sensibila”.

In drum spre campurile de lupta din Ucraina se afla si Tristan Lombardo, un tanar de 22 de ani din Evansville, Illinois.

„Simt ca este lucrul corect de facut”, a declarat el intr-un interviu acordat luni la granita cu Polonia. „Daca este o pasiune, este o pasiune pentru care sunt dispus sa mor”, a spus Lombardo, adaugand ca este stresat, dar nu se teme.

Au existat dovezi clare ca cel putin unele ambasade ucrainene au fost coplesite de entuziasmul strainilor pentru cauza Ucrainei. La Paris, voluntari ucraineni, inclusiv studenti, stateau pe trotuar pentru a-i sfatui pe viitorii luptatori care soseau din Bordeaux, Rouen si din alte parti ale Frantei sa depuna un formular electronic.

Un proprietar de afaceri „relativ de succes” in varsta de 27 de ani din statul New York si fost parasutist in armata israeliana a declarat pentru AP la granita cu Polonia ca a vorbit direct cu oficiali ai armatei ucrainene. El a spus ca „au fost coplesiti”, in special de cei care nu aveau nicio pregatire anterioara.

El s-a identificat doar ca Alexander, spunand ca nu si-a informat parintii despre planurile sale de a lupta, dar s-a inrolat pentru ca, in calitate de fost parasutist, a simtit o „responsabilitate absoluta” de a ajuta oamenii din Ucraina. „Indiciul” sau, a spus el, a fost sa vada rabini inrolati in armata si carora li s-au dat AK-47.

Salvarea democratiei se numara printre motivele de top adesea invocate de potentialii luptatori straini. Dar salvarea Ucrainei a devenit, de asemenea, o cauza atractiva pentru extrema dreapta, neonazisti si adeptii suprematiei albilor.

Chat-urile de recrutare de pe aplicatia de mesagerie criptata Telegram sunt gestionate de Regimentul Azov, popular printre neonazisti si adeptii suprematiei albe, iar neonazistii americani lucreaza pentru a recruta pentru Azov, afirma respectatul SITE Intelligence Group. Regimentul Azov a luat nastere ca o unitate paramilitara de extrema dreapta si este acum un subset al armatei ucrainene, potrivit SITE.

Un ofiter de politie din Chicago care si-a dat demisia pentru a se alatura brigazii de aparare a lui Zelenski are motivatii inalte pentru ceea ce el considera o cauza nobila. Harrison Jozefowicz, care a petrecut cinci ani in armata americana, se vede, in primul rand, ca un „facilitator”.

„Aici se comit crime de razboi si sunt refugiati care fug cu milioanele. Si stiu ca este nevoie de mine aici mai mult in acest moment” decat la Departamentul de Politie din Chicago, a declarat el intr-un interviu acordat la periferia orasului Lvov. El a recunoscut ca familia sa „a crezut ca sunt putin nebun”.

Grupul sau de lucru „Task Force Yankee Ukraine”, de pe Facebook, urmareste sa ii aduca pe americani in Ucraina in siguranta. Desi 90% dintre respondenti au pregatire militara, „nu refuzam pe nimeni in acest moment”, a spus el, inclusiv mecanici sau medici cu abilitatile necesare.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

6 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

11 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

11 ore ago

SUA anunta noi sanctiuni in legatura transferurile de arme dinspre Coreea de Nord spre Rusia

Statele Unite au anuntat joi sanctiuni impotriva a doua persoane si trei companii din Rusia…

11 ore ago

Africa de Sud cere Curtii Internationale de Justitie sa ordone Israelului oprirea ofensivei in Rafah

Africa de Sud a cerut, joi, instantei superioare a ONU sa ordone oprirea ofensivei Israelului…

11 ore ago