externe

Reportaj BBC, cum arata viata in Afganistan dupa o luna cu talibanii la putere. „Rapitori” impuscati se descompun in soare – Video

Corespondentul BBC in Afganistan, Sekunder Kermani, prezinta intr-un material publicat pe site-ul BBC cum arata acum viata in Afganistan, la o luna dupa ce puterea a fost preluata de talibani.

La granita dintre Afganistan si Uzbekistan, un tren de marfa trece peste un pod si intra in noul „emirat islamic”. Steagul alb-negru al talibanilor flutura langa cel uzbec. Unii comercianti se bucura de revenirea talibanilor. Soferul unui camion incarcat cu grau imi spune ca, in trecut, a fost obligat in mod regulat sa plateasca mita functionarilor de politie corupti ori de cate ori trecea prin punctele de control ale acestora. „Acum, nu mai este asa”, spune el. „As putea sa conduc pana la Kabul si sa nu platesc niciun ban”.

A trecut exact o luna de cand talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului. Acum, banii sunt putini, iar tara se confrunta cu o criza economica tot mai mare.

O sursa din comunitatea de afaceri ne spune ca nivelul schimburilor comerciale a scazut semnificativ, deoarece importatorii afgani nu sunt in masura sa plateasca pentru noile bunuri. Seful talibanilor de la vama din portul Hairatan, Maulvi Saeed, ne-a declarat ca grupul reduce taxele vamale pentru a promova comertul si doreste sa incurajeze comerciantii bogati sa se intoarca in tara. „Aceasta va crea locuri de munca pentru oameni, iar oamenii de afaceri vor fi recompensati in viata de apoi”, spune el.

La aproximativ o ora de mers cu masina se afla Mazar-i-Sharif, al patrulea oras ca marime al tarii. La suprafata, viata pare sa continue in mod normal, desi multi sufera din punct de vedere financiar.

Ma indrept spre Moscheea Albastra cu faianta complexa, inima culturala a orasului. Ultima data am fost aici in august, cu putin timp inainte de preluarea puterii de catre talibani. Pe atunci, incinta era plina de tineri si tinere care pozau pentru selfie-uri.

Acum, talibanii au alocat ore de vizitare separate in functie de sex: femeile pot veni dimineata, iar barbatii in restul zilei. Cand am vizitat-o, erau o multime de femei care se plimbau, dar par sa fie mult mai putine decat inainte. „Lucrurile sunt in regula, dar poate ca oamenii mai au nevoie de mai mult timp pentru a se obisnui cu noul guvern”, sugereaza timid o femeie.

Ma intalnesc cu Haji Hekmat, un influent lider taliban local. „Poate ca ati adus siguranta”, ii spun, „dar criticii dumneavoastra spun ca ucideti cultura de aici”.

„Nu”, raspunde el cu emfaza, „influentele occidentale sunt aici de 20 de ani… Controlul Afganistanului a trecut dintr-o mana straina in alta timp de 40 de ani, ne-am pierdut propriile traditii si valori. Noi ne readucem cultura la viata”.

Conform intelegerii sale despre Islam, amestecul dintre barbati si femei este interzis.

Haji Hekmat pare sincer convins ca talibanii se bucura de sprijinul poporului. Totusi, departe de urechile sale, o vizitatoare i-a soptit unei colege: „Acestia nu sunt oameni buni”.

In timp ce modul in care talibanii interpreteaza islamulul s-ar putea sa se ciocneasca mai putin cu valorile celor din satele mai rurale si mai conservatoare din punct de vedere social – in orasele afgane mai mari, multi raman profund suspiciosi fata de talibani. Haji Hekmat pune acest lucru pe seama anilor de „propaganda”, dar este evident ca si istoria atentatelor sinucigase cu bomba si a asasinatelor cu tinta precisa in zonele urbane este responsabila.

La iesirea din Moscheea Albastra, observam o multime mare si entuziasmata pe drumul principal si ne indreptam dand din coate spre centru. Patru cadavre cu rani de glont sunt expuse la vedere. Unul dintre ele are deasupra un mic bilet scris de mana care ii descrie pe barbati ca fiind rapitori, avertizandu-i pe alti infractori ca pedeapsa lor va fi aceeasi.

In ciuda mirosului cadavrelor sub soarele arzator, multimea face fotografii si incearca sa treaca unii pe langa altii pentru a se uita mai bine. Criminalitatea violenta a fost mult timp o problema majora in marile orase din Afganistan si chiar si criticii lor ii crediteaza pe talibani cu imbunatatirea securitatii. Un spectator ne spune: „Daca sunt rapitori, este un lucru bun. Va fi o lectie pentru altii”.

Dar o multime de alte persoane din oras nu se simt in siguranta. Farzana, studenta la Drept, ne spune: „De fiecare data cand ies din casa si ii vad pe talibani, tremur de frica.”

Universitatile private, ca a ei, sunt deschise, dar cele conduse de guvern raman inchise deocamdata. Conform noii reguli talibane, studentii de sex masculin si feminin care studiaza in aceeasi sala de clasa trebuie sa fie separati de o perdea.

Pentru Farzana, aceasta nu este insa prioritatea. Ea este ingrijorata de faptul ca talibanii ar putea sa nu le permita femeilor sa lucreze – lucru pe care ei l-au negat. Deocamdata, insa, femeilor din Afganistan li se spune sa stea acasa pentru propria siguranta, cu exceptia cazului in care sunt profesoare sau medici.

„In acest moment ma simt fara speranta”, spune Farzana, „dar fac tot ce pot sa raman optimista pentru viitor”.

Ultima data cand talibanii au fost la putere, au introdus masuri mult mai restrictive decat au facut-o pana acum, interzicand femeilor sa iasa din casa fara un insotitor de sex masculin, de exemplu. O mare parte din teama din orasele afgane de astazi este ca legi similare ar putea fi introduse din nou in cele din urma.

In timp ce talibanii detin controlul ferm al tarii, ei nu au reusit inca sa castige inimile si mintile multor locuitori. Haji Hekmat recunoaste: „Preluarea tarii din punct de vedere militar a fost dificila, implementarea respectarii legilor noastre si protejarea acestora sunt si mai dificile”.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Candidatul republican Mark Robinson, sustinut de Trump pentru postul de guvernator in Carolina de Nord, afirma ca tehnologia de televiziune „vine de la Satana”

In timpul unui discurs tinut in fata membrilor Partidului Republican din Lee County, Florida, Mark…

46 de minute ago

Un jandarm din Bihor, lovit de un individ cu o doza de bere in cap, va primi de la acesta daune morale in valoare de 5.000 de euro

Un barbat din Butani, judetul Bihor, a fost condamnat la inchisoare cu suspendare si la…

O oră ago

Apararea UE este o prioritate chiar si pentru eurosceptici. Rezultatele surprinzatoare ale unui sondaj pan-european

Aproape jumatate dintre europeni sunt de acord ca Bruxelles-ul ar trebui sa isi perfectioneze strategia…

O oră ago