politica

Reportajul Recorder continua sa zguduie scena politica. Premierul Orban, prima reactie: „Toate functiile trebuie ocupate prin concurs”

Premierul Ludovic Orban a afirmat, vineri, ca isi doreste, la fel ca presedintele Klaus Iohannis, o administratie in care influenta factorului politic sa fie cat mai redusa.

„Pozitia presedintelui si pozitia mea este foarte clara in privinta administratiei. Noi ne dorim o administratie in care factorul politic sa aiba o influenta din ce in ce mai mica. Chiar punctul meu de vedere este ca cine vrea sa faca o cariera in functia publica nu trebuie sa aiba legatura cu politica. Toate functiile trebuie ocupate prin concurs. (…)

Noi, din pacate, nu am mai putut sa organizam niciun concurs, pentru ca in trecerea de la starea de urgenta la starea de alerta, majoritatea PSD din Parlament a blocat prin Legea 55 toate concursurile de ocupare a functiilor publice, atat functii publice de executie, cat si functii publice de conducere. Angajamentul nostru ferm este pentru o administratie bazata pe principiul competentei, meritocratiei, pe selectarea functionarilor pe baza de concurs organizat in conditii transparente”, a declarat Orban in timpul unei vizite in judetul Dambovita, citat de Agerpres.

El s-a pronuntat, totodata, in favoarea implicarii asociatiilor profesionale in procesul de selectare a candidatilor, dar si pentru scoaterea Agentiei Nationale a Functionarilor Publici din subordinea Guvernului.

„In procedurile de organizare a concursului, evaluarea candidaturilor nu trebuie facuta numai de reprezentanti ai conducerii institutiei, ci trebuie implicati, in functie de domeniul de activitate (…), reprezentanti ai asociatiilor profesionale. De asemenea, obiectivul nostru este sa depolitizam Agentia Nationala a Functionarilor Publici si chiar sa schimbam subordonarea actuala, pentru ca la ora actuala Agentia Nationala a Functionarilor Publici e subordonata Guvernului si ar trebui gasita o forma de organizare care sa nu mai necesite subordonarea catre Guvern, ci sa aiba autonomie, astfel incat sa poata sa implementeze toata legislatia in domeniul functiei publice”, a precizat prim-ministrul.

Presedintele Klaus Iohannis anuntase, anterior, ca a discutat cu premierul Ludovic Orban in urma cazului de la Mures, semnalat de presa, si i-a cerut accelerarea procesului de audit in sfera administratiei publice.

„Resping categoric orice demers de numire in functii publice a unor persoane care nu intrunesc conditiile cerute de lege si nu au experienta in domeniul in care sunt propuse. Este inacceptabil, mai ales in perioada atat de complicata pe care o traversam acum, provocata de pandemia de COVID-19, ca in pozitii importante in structurile centrale sau locale ale administratiei sa fie promovati oameni mediocri, fara experienta, impostori sau alte persoane care nu detin calitatile si calificarile necesare. (…) In urma cazului de la Mures, semnalat de mass-media, am avut o discutie cu prim-ministrul Ludovic Orban despre necesitatea accelerarii procesului de audit in sfera administratiei publice, ca demers absolut obligatoriu pentru reconstructia Romaniei pe baze si valori solide. In acelasi timp, i-am cerut premierului ca masurile care se impun in urma acestui proces de audit sa fie luate exclusiv pe criterii care tin de competenta si respectarea legii”, precizeaza seful statului, intr-o declaratie de presa cu privire la numirile in functii publice.

Potrivit presedintelui Iohannis, „considerarea recompensei politice drept unic principiu de functionare a statului este apanajul unei mentalitati invechite si reprezinta totodata un afront adus cetatenilor si o frana in dezvoltarea oricarei societati democratice”.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Scripcaru sau Coliban? Sondaj PSD-ist la Brasov, cine ar castiga alegerile pentru Primarie. PSD il sustine pe fostul primar penal George Scripcaru

Presedintele PSD Brasov, Marius Dunca, a anuntat joi ca organizatia sa a realizat un sondaj…

2 ore ago

SUA testeaza o drona supersonica pentru a concura cu China. Beijingul sustine ca a ajuns la Mach 16 – Video

Compania americana Venus Aerospace a anuntat ca a testat cu succes un motor cu detonare…

2 ore ago

Barbati deghizati in femei au talharit bucuresteni atrasi de anunturi pe site-uri de escorte

Caz mai putin obisnuit de talharie in Capitala. Mai mjulti barbati deghizati in femei au…

4 ore ago

Batalia pe cipuri. Presedintele Xi i-a transmis premierului olandez: „Nicio forta nu poate opri avansul tehnologic al Chinei”

Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi oprit, i-a spus presedintele chinez Xi Jinping premierului…

3 ore ago