Categories: politica

Reportajul Recorder continua sa zguduie scena politica. Premierul Orban, prima reactie: „Toate functiile trebuie ocupate prin concurs”

Premierul Ludovic Orban a afirmat, vineri, ca isi doreste, la fel ca presedintele Klaus Iohannis, o administratie in care influenta factorului politic sa fie cat mai redusa.

„Pozitia presedintelui si pozitia mea este foarte clara in privinta administratiei. Noi ne dorim o administratie in care factorul politic sa aiba o influenta din ce in ce mai mica. Chiar punctul meu de vedere este ca cine vrea sa faca o cariera in functia publica nu trebuie sa aiba legatura cu politica. Toate functiile trebuie ocupate prin concurs. (…)

Noi, din pacate, nu am mai putut sa organizam niciun concurs, pentru ca in trecerea de la starea de urgenta la starea de alerta, majoritatea PSD din Parlament a blocat prin Legea 55 toate concursurile de ocupare a functiilor publice, atat functii publice de executie, cat si functii publice de conducere. Angajamentul nostru ferm este pentru o administratie bazata pe principiul competentei, meritocratiei, pe selectarea functionarilor pe baza de concurs organizat in conditii transparente”, a declarat Orban in timpul unei vizite in judetul Dambovita, citat de Agerpres.

El s-a pronuntat, totodata, in favoarea implicarii asociatiilor profesionale in procesul de selectare a candidatilor, dar si pentru scoaterea Agentiei Nationale a Functionarilor Publici din subordinea Guvernului.

„In procedurile de organizare a concursului, evaluarea candidaturilor nu trebuie facuta numai de reprezentanti ai conducerii institutiei, ci trebuie implicati, in functie de domeniul de activitate (…), reprezentanti ai asociatiilor profesionale. De asemenea, obiectivul nostru este sa depolitizam Agentia Nationala a Functionarilor Publici si chiar sa schimbam subordonarea actuala, pentru ca la ora actuala Agentia Nationala a Functionarilor Publici e subordonata Guvernului si ar trebui gasita o forma de organizare care sa nu mai necesite subordonarea catre Guvern, ci sa aiba autonomie, astfel incat sa poata sa implementeze toata legislatia in domeniul functiei publice”, a precizat prim-ministrul.

Presedintele Klaus Iohannis anuntase, anterior, ca a discutat cu premierul Ludovic Orban in urma cazului de la Mures, semnalat de presa, si i-a cerut accelerarea procesului de audit in sfera administratiei publice.

„Resping categoric orice demers de numire in functii publice a unor persoane care nu intrunesc conditiile cerute de lege si nu au experienta in domeniul in care sunt propuse. Este inacceptabil, mai ales in perioada atat de complicata pe care o traversam acum, provocata de pandemia de COVID-19, ca in pozitii importante in structurile centrale sau locale ale administratiei sa fie promovati oameni mediocri, fara experienta, impostori sau alte persoane care nu detin calitatile si calificarile necesare. (…) In urma cazului de la Mures, semnalat de mass-media, am avut o discutie cu prim-ministrul Ludovic Orban despre necesitatea accelerarii procesului de audit in sfera administratiei publice, ca demers absolut obligatoriu pentru reconstructia Romaniei pe baze si valori solide. In acelasi timp, i-am cerut premierului ca masurile care se impun in urma acestui proces de audit sa fie luate exclusiv pe criterii care tin de competenta si respectarea legii”, precizeaza seful statului, intr-o declaratie de presa cu privire la numirile in functii publice.

Potrivit presedintelui Iohannis, „considerarea recompensei politice drept unic principiu de functionare a statului este apanajul unei mentalitati invechite si reprezinta totodata un afront adus cetatenilor si o frana in dezvoltarea oricarei societati democratice”.

AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Maia Sandu l-a dat afara pe Pavel Abraham, care isi gasise culcus pe la Chisinau. Pro-rusii il tin insa in brate pe fostul militian vedeta la Antena 3

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a dat afara pe Pavel Abraham din comisia formata de…

15 ore ago

„Vom repara legile justitiei”. Stelian Ion, mesaj transant dupa discutia cu vicepresedintele Comisiei Europene, Vera Jourova

Aspecte privind Mecanismul de Cooperare si Verificare si nou infiintatul Mecanism privind Statul de Drept…

15 ore ago

Dementa in Capitala, un sofer a lovit intentionat caruciorul unui bebelus. Nervos ca tatal copilului i-a reprosat ca ocupa trotuarul

Un sofer din Bucuresti a lovit intentionat cu masina caruciorul in care se afla un…

14 ore ago

Macaulay Culkin solicita ca Trump sa fie sters din „Singur acasa 2”. Trump a fost eliminat si de pe retelele de socializare

Actorul Macaulay Culkin, 40 de ani, interpretul rolului Kevin McCallister din "Home Alone 2 -…

15 ore ago

In ce conditii se redeschid scolile: „Daca un copil dintr-o clasa este depistat pozitiv, atunci toti copiii vor fi testati”

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat ca scolile vor fi deschise pe 8 februarie "in…

15 ore ago

Premierul Citu l-a dat afara pe Dimitrescu, complicele lui Dragnea, din functia de consul al Romaniei la Bonn

Premierul Florin Citu l-a demis, vineri, pe Gheorghe Dimitrescu, sub urmarire penala de DNA in…

16 ore ago