„Represiune nedreapta”. O paste puscaria pe Adina Florea dupa ce ICCJ i-a dat dreptate lui Kovesi. Reactii puternice

news

Primele reactii ale jurnalistilor si politicienilor dupa decizia ICCJ in cazul Kovesi contra Sectia speciala arata ca Adina Florea se va confrunta cu mari probleme. Este foarte posibil ca ea sa fie acuzata de „represiune nedreapta”.

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu, specializata pe justitie, anunta ca Adina Florea sar putea alege cu acuzatia de „represiune nedreapta”.

„Fapta de a pune in miscare actiunea penala, de a lua o masura preventiva neprivativa de libertate ori de a trimite in judecata o persoana, stiind ca este nevinovata, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica”, spune Codul penal despre „represiunea nedreapta”.

PNL afirma ca decizia ICCJ de a anula masura controlului judiciar in cazul lui Kovesi confirma „suspiciunile potrivit carora masurile luate impotriva Laurei Codruta Kovesi au reprezentat un abuz, fiind total nejustificate in raport cu cercetarile efectuate”.

„Am luat act de decizia instantei de judecata in cazul Laurei Codruta Kovesi, care a revocat masura controlului judiciar in cazul acesteia impusa de procurorii Sectiei Speciale de anchetare a magistratilor. Practic, judecatorii confirma suspiciunile potrivit carora masurile luate impotriva Laurei Codruta Kovesi au reprezentat un abuz, fiind total nejustificate in raport cu cercetarile efectuate.

Totodata, acest fapt arata ca activitatea Sectiei Speciale de anchetare a magistratilor, institutie a carei infiintare a fost criticata de expertii europeni, este concentrata sa intimideze la comanda politica magistratii in infaptuirea actului de justitie.

De altfel, actiunile Sectiei Speciale s-au suprapus intr-un mod deloc intamplator cu etapele pentru desemnarea viitorului Procuror-sef european, pozitie pe care un cetatean roman are cele mai mari sanse de a o ocupa. Nu a fost o coincidenta nici faptul ca Guvernul PSD-ALDE si europarlamentarii PSD-ALDE, in tandem cu procurorii Sectiei Speciale, au facut tot posibilul ca un roman sa nu ocupe o pozitie de mare prestigiu la nivel european.

In acest sens, Partidul National Liberal va continua demersurile pentru a obtine, impreuna cu Partidul Popular European, nominalizarea finala a Laurei Codruta Kovesi la sefia Parchetului European”, afirma PNL intr-un comunicat de presa.

Instanta suprema a admis miercuri plangerea fostei sefe a DNA si a decis revocarea masurii controlului judiciar dispus impotriva ei de procurorii Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, in dosarul in care este acuzata de abuz in serviciu, luare de mita si marturie mincinoasa in legatura cu aducerea in tara a fostului director FNI Nicolae Popa.

Decizia ICCJ este definitiva.

”A admis contestatia pe care am formulat-o si s-a dispus revocarea masurii controlului judiciar. Nu comentez decizia. Am contestat faptul ca aceasta masura care a fost dispusa a fost nelegala. Am aratat in contestatie toate motivele de nelegalitate si de netemeinicie. O sa vedem motivarea”, le-a spus Laura Codruta Kovesi jurnalistilor, dupa ce a participat la citirea hotararii in sala de judecata.

Ea a aratat ca au fost revocate toate masurile dispuse in cadrul controlului judiciar. ”Acum pot sa parasesc si tara, s-a revocat controlul judiciar, s-au revocat toate masurile si mi s-a admis contestatia”, a adaugat ea.

Saptamana trecuta, Laura Codruta Kovesi a fost plasata sub control judiciar de procurorii SIIJ, ea fiind obligata sa se prezinte in fiecare saptamana la Sectia 18 Politie din Capitala.

Kovesi avea mai multe interdictii, ea neavand voie sa paraseasca tara si sa vorbeasca cu presa despre dosarul in care este cercetata. De asemenea, nu putea activa ca procuror la Parchetul General.

Mai mult despre: ,

Comentarii: