Represiune sub bagheta Rusiei in Kazahstan: peste 5.000 de oameni au fost arestati

externe

Peste 5.000 de persoane au fost arestate in intregul Kazahstan in timpul protestelor violente care au avut loc in ultimele zile in aceasta tara din Asia centrala, a anuntat duminica dimineata Ministerul de Interne de la Nur-Sultan, transmite dpa.

Autoritatile judiciare au inceput anchete pentru diverse delicte, a mentionat sursa citata.

In comentarii facute la postul local Khabar24, ministrul de interne Erlan Turgumbaev a declarat ca peste 100 de centre comerciale, cladiri de banci si circa 400 de vehicule – in principal masini de politie – au fost distruse.

In paralel cu raspunsul dur la adresa protestatarilor, autoritatile incearca sa reimpuna o oarecare normalitate, noteaza dpa.

Ministerul Comertului a anuntat ca a fost asigurata aprovizionarea cu alimentele de baza in regiunile izolate, iar Ministerul Energiei a transmis ca gazul lichefiat si combustibilul incep sa fie furnizate.

Cel mai mare val de proteste din Kazahstan a fost declansat de furia populatiei fata de cresterea semnificativa a preturilor la combustibil, dar s-a transformat intr-o revolta mai ampla impotriva guvernului autoritar, aminteste dpa.

Kazahstan, fosta republica sovietica ce se invecineaza cu Rusia si China, este o tara bogata in titei si gaze naturale cu o populatie de peste 18 milioane de locuitori.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: