politica

„Reprezinta doar 30 de magistrati” din peste 6.000 de judecatori si procurori. Mascarada organizata de Dancila privind „discutiile” pe OUG 7

Jurnalistul Ionel Stoica a dezvaluit, luni seara, cine sunt „reprezentantii magistratilor” cu care s-au intalnit Viorica Dancila si Tudorel Toader la Palatul Victoria. Acestia reprezinta un procent nesemnificativ din numarul total al judecatorilor si procurorilor.

„Eram sigur ca este vorba de o mascarada. Haideti sa va spun ce reprezentanti au avut magistratii din toata tara la intalnirea cu Viorica Dancila: Dana Garbovan (UNJR), Andreea Ciuca (AMR), Elena Iordache (APR), Gheorghe Stan (Sectia de investigare a magistratilor), Lucian Netejoru (Inspectia Judiciara) si Lia Savonea- care, imi spune cineva, ar fi fost foarte tacuta la discutii.

De ce va spun asta, cei din asociatii nu reprezinta mai mult de 30 de magistrati, iar restul sunt oamenii lui Tudorel Toader. Nu a participat nimeni de la Parchetul General, DNA sau DIICOT, sau din celelalte asociatii de magistrati care-l critica pe ministru: FJR, AMASP si Intitiativa pentru Justitie”, a scris Ionel Stoica pe Facebook.

In Romania, in luna octombrie 2017, conform datelor CSM, erau activi 6.483 magistrati, din care: 4.659 judecatori si 1.824 procurori (la care se adauga 113 magistrati asistenti). Date mai recente nu au fost facute publice.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat luni ca, in cadrul discutiilor avute de Guvern cu magistratii, s-a convenit instituirea unui mecanism de dialog, astfel incat fiecare proiect de act normativ propus de catre Guvern sa fie transmis la CSM cu cel putin cinci zile inainte de a fi facut public, pentru a putea fi analizat, dezbatut si avizat, dar si abrogarea articolul 54 din OUG 7, referitor la posibilitatea ca un judecator sa devina procuror sef.

„Principalele solutii asupra carora de comun acord am convenit se refera in primul rand la instituirea unui mecanism de dialog, astfel incat CSM, cel care da avize consultative in problemele de modificare a legilor justitiei, pe de o parte, Guvernul, pe de alta parte, daca e vorba de ordonanta, vom incheia un memorandum, astfel incat fiecare proiect de act normativ propus de catre Guvern, dincolo de transparenta decizionala, sa ajunga sa fie transmis la CSM cu cel putin cinci zile inainte pentru a putea fi analizat, dezbatut si avizat”, a declarat Toader la Palatul Victoria.

Citeste si: CTP atrage atentia, cum ne-a pacalit Tudorel Toader pe toti: „A scos capra si a lasat pitbull-ul in casa” – Video

Tudorel Toader a adaugat ca cea mai dezbatuta tema a fost articolul 54 din ordonanta, asupra caruia s-a convenit de comun acord sa fie abrogat in integralitate.

„Articolul 54 este acela care permite unui judecator sa devina procuror sef dintre cei de la Parchetul General, pe care ii numeste presedintele prin decret, la propunerea ministrului. Acolo erau doua teme care au fost puse in dezbaterea publica, exprimate de catre procurori in special, de catre judecatori in secundar.(…) Data fiind aceasta preocupare exprimata in principal de catre procurori, care au fost nedumeriti la perspectiva de a le fi sef procuror de rang inalt un judecator, ca sa curmam aceasta preocupare, am propus si am convenit cu doamna prim-ministru, cu participantii la dezbaterea de astazi, sa abrogam complet articolul 54. Asta inseamna ca se revine la reglementarea anterioara, ca procuror de rang inalt pot fi doar procurori care indeplinesc conditiile legii si procedura cu interviul de selectie si propunere de la ministrul Justitiei si sa ii numeasca presedintele republicii prin decret prezidential. Abrogand articolul 54, se abroga implicit si prevederea care muta competenta de la Sectia de procurori la plenul CSM, prin urmare, procurorii aceia care vor dori sa devina de rang inalt vor fi evaluati la Ministerul Justitiei, vor primi avizul de la CSM, de la Sectia de procurori, un aviz consultativ, dupa care ministrul va propune presedintelui sa ii numeasca procurori de rang inalt”, a aratat ministrul Justitiei.

El a spus ca va redacta un draft de ordonanta de urgenta cu toate aceste modificari, pe care il va trimite vineri la CSM, iar saptamana viitoare va fi trimis spre dezbatere si adoptare in sedinta de guvern.

Toader a mai spus ca la discutia de luni au participat, alaturi de el, premierul Viorica Dancila, presedintele CSM, judecatoarea Lia Savonea, si reprezentanti ai Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, ai Asociatiei Magistratilor din Romania, ai Asociatiei Procurorilor din Romania, ai Inspectiei Judiciare si ai Sectiei speciale pentru anchetarea infractiunilor din justitie.

Urmareste-ne si pe:
Ovidiu Albu

Share
Published by
Ovidiu Albu

Recent Posts

Rachete Patriot pentru Ucraina, Ciolacu nu mai recunoaste ce a spus acum doua zile

Premierul PSD Marcel Ciolacu si-a schimbat pozitia in legatura cu eventuala trimitere a uunui sistem…

23 de minute ago

Fostul sef al serviciilor de informatii, Nikolai Patrusev, va ocupa pozitia de consilier al lui Putin

Fostul secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, destituit de Vladimir Putin, Nikolai Patrusev, va…

37 de minute ago

Piedone o acuza pe Anca Alexandrescu ca a luat spaga: „Vrei sa spun eu despre traistele tale pe care le-ai carat?” – Video

Scandal in direct la Realitatea Plus, luni seara, intre o realizatoare a postului, Anca Alexandrescu,…

2 ore ago

Propagandistii Kremlinului sustin ca Occidentul a pierdut Razboiul Rece: „Finlanda si-a mentinut existenta datorita Uniunii Sovietice”

Directorul general al studioului de film Mosfilm, Karen Sahnazarov, sustine ca Uniunea Sovietica a castigat…

3 ore ago

Diana Sosoaca, discurs legionar in plenul Parlamentului: „Iudeo-bolsevicii au omorat peste 800.000 de romani in temnitele comuniste”

Senatoarea Diana Sosoaca a sustinut, marti, 14 mai, in Parlament, cu ocazia „Zilei solidaritatii si…

O oră ago