Republica Moldova a reluat achizitiile de gaze de la Gazprom. A fost o pauza de aproximativ trei luni

news

Republica Moldova a reluat achizitiile de gaze de la grupul rus Gazprom in luna martie, dupa o pauza de aproximativ trei luni, a declarat luni directorul companiei publice de distributie a gazelor naturale Moldovagaz, Vadim Ceban, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

„In luna martie a acestui an, in conformitate cu contractul actual, Gazprom a furnizat Republicii Moldova un volum total de 176,7 milioane metri cubi de gaze naturale, sau 5,7 milioane metri cubi pe zi”, a scris Vadim Ceban pe aplicatia de mesagerie Telegram.

Incepand din luna decembrie a anului trecut, grupul rus Gazprom a furnizat gaze naturale doar regiunii separatise Transnistria.

Livrarile de gaze au provocat in mod frecvent tensiuni intre Republica Moldova si Rusia pana la finele anului trecut, in conditiile in care pana acum Chisinaul a depins aproape in exclusivitate de Gazprom pentru importurile de gaze.

Vadim Ceban a precizat ca decizia de a relua achizitiile de gaze, care vor fi utilizate pentru productia de electricitate, a fost luata pentru ca pretul cerut de Gazprom este „aproape identic” cu cel oferit luna trecuta de furnizorul local Energocom.

In luna octombrie 2021, Moldovagaz si Gazprom au prelungit cu cinci ani acordul de furnizare de gaze naturale. In conformitate cu prevederile noului contract, Gazprom cere ca plata pentru gazele naturale livrate sa fie facuta in avans pana la data de 20 a fiecarei luni.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: