Republica Moldova risca sa ramana pe intuneric

externe

Guvernul Republicii Moldova s-a reunit miercuri dupa-amiaza, pe intuneric, pentru a face economie de energie electrica. Tara vecina se confrunta cu un deficit cauzat de bombardamentele rusesti asupra infrastructurii energetice din Ucraina, potrivit presei locale, intre care NewsMaker si Noi.md.

La inceputul sedintei, premierul Natalia Gavrilita a permis pentru scurt timp aprinderea luminii pentru ca presa sa poata face fotografii de protocol, dar ulterior ministrii au continuat sedinta pe intuneric, potrivit portalului Noi.md.

Sefa executivului moldovean, a asigurat ca guvernul face tot posibilul sa rezolve situatia energetica.

„Avem elaborate diferite scenarii. (…) Da, iesim la resurse alternative. Procuram electricitate din Romania. Dar avem nevoie de cantitati aditionale, care pe piata sunt mult mai scumpe decat ceea ce am avut pana acum. Facem indemnul sa continuam sa reducem consumul”, a spus Gavrilita, citata de publicatia locala NewsMaker.

La randul sau, Andrei Spinu, viceprim-ministru si ministru al infrastructurii si dezvoltarii regionale, a spus ca riscul de deconectari masive de la curentul electric exista in continuare.

„Se observa ca masurile luate incepand cu saptamana trecuta, dar in mod special incepand cu ziua de luni, dau rezultate. Se simte o diminuare lenta a consumului in mod special in orele de varf, dar din cate vedeti nu este suficient. In continuare avem acel deficit de 7 la suta”, a remarcat el.

In plus, Guvernul a decis ca Agentia Rezerve Materiale a MAI sa elibereze din rezervele de stat, catre S.A. „Termoelectrica”, opt mii de tone de pacura care vor asigura functionarea normala a termocentralelor pe gaz.

La 10 octombrie, Ucraina a anuntat ca sisteaza exportul de energie electrica, inclusiv pentru Republica Moldova din cauza atacurilor rusesti cu drone si rachete care au afectat infrastructura energetica a tarii.

La 11 octombrie, vicepremierul Andrei Spinu a declarat ca Republica Moldova va primi integral energie electrica de la Centrala de la Cuciurgan (MGRES), incepand din aceeasi zi.

Autoritatile nerecunoscute de la Tiraspol au anuntat ca centrala de la Cuciurgan va limita exportul de energie electrica pentru partea dreapta a Nistrului. Astfel, in loc de 70%, Chisinaul va primi doar 27%.

Presedintia de la Chisinau a transmis marti ca a dispus ca guvernul sa elaboreze masuri de economisire, obligatorii pentru toate institutiile publice.

Tot marti, Tiraspolul a anuntat ca o situatie de avarie s-a produs la unul dintre blocurile energetice de la Centrala termoelectrica de la Cuciurgan, acesta devenind nefunctional.

In consecinta, Republica Moldova a majorat volumul de achizitionare de avarie din Romania, noteaza NewsMaker.md, insa preturile energiei importate variaza intre 190 de euro si 348 de euro pentru un MWh, in conditiile in care Centrala termoelectrica de la Cuciurgan este de 66 de euro pentru un MWh, potrivit sursei citate.

Chisinaul a anuntat miercuri ca doreste o discutie cu reprezentantii Tiraspolului cu privire la gestionarea crizei energetice. Biroul politici de reintegrare din cadrul guvernului moldovean a mentionat ca la reuniune sunt invitati si reprezentantii mediatorilor si observatorilor in formatul de negocieri „5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus SUA si UE, ca observatori).

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: