externe

Republicanii elimina finantarea Ucrainei din proiectul de lege privind cheltuielile de aparare ale SUA

Republicanii din Camera Reprezentantilor din Congresul american au votat pentru a elimina un ajutor de 300 de milioane de dolari din proiectul de lege privind cheltuielile pentru aparare pentru Ucraina, intr-un efort de a obtine voturi din partea membrilor lor de linie dura.

Comisia pentru reglementari a Camerei s-a reunit ieri noapte pentru a elimina finantarea pentru Initiativa de asistenta privind securitatea Ucrainei din pachetul de cheltuieli pentru aparare si a dispus in schimb ca aceasta sa fie prezentata ca un proiect de lege separat, care are insa putine sanse de izbanda.

Analistii sustin ca decizia a fost luata pentru a-i multumi pe adeptii lui Trump, care constituie o parte importanta a electoratului republican. Potrivit publicatiei The Hill, se asteapta ca democratii sa se opuna pachetului propus in ansamblu, ceea ce face ca fiecare vot republican sa fie cu atat mai valoros. „Sunt unii oameni care nu pot, cu constiinta impacata, sa voteze pentru proiectul de lege (privind creditele pentru Departamentul Apararii) daca acesta include bani pentru un razboi caruia i se opun din punct de vedere moral”, a declarat deputatul republican Thomas Massie.

Anuntul semnaleaza o rasturnare a declaratiilor anterioare ale republicanilor, in conditiile in care presedintele Camerei Reprezentantilor, Kevin McCarthy, declarase pe 23 septembrie ca asistenta pentru Ucraina nu va fi eliminata din proiectul de lege. Pastrarea finantarii pentru Ucraina ca parte a pachetului de cheltuieli pentru aparare a fost chiar sustinuta de majoritatea republicanilor din Camera Reprezentantilor in timpul unui vot din 27 septembrie. Initiativa de asistenta pentru securitatea Ucrainei este menita sa furnizeze fonduri pentru instruire, echipamente, salarii si alte nevoi ale armatei ucrainene.

Washingtonul conduce efortul aliat in sprijinul luptei Ucrainei impotriva agresiunii rusesti. Cu toate acestea, opozitia tot mai acerba din partea sustinatorilor lui Trump din Partidul Republican a pus sub semnul intrebarii viitorul acestui sprijin.

Statele Unite se indreapta spre urmatoarele alegeri prezidentiale din 2024, iar mai multi candidati republicani de frunte si in primul rand fostul presedinte Donald Trump, l-au criticat pe Biden pentru ca a acordat prea multa atentie si resurse Ucrainei. Ucraina a primit un sprijin de peste 76 de miliarde de dolari din partea Washingtonului intre ianuarie 2022 si iulie 2023, inclusiv aproximativ 45 de miliarde de dolari in asistenta militara si de securitate.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

5 ore ago

Campionatul european de surf pentru blanosi si tovarasii lor umani

Zeci de surferi cu blana si tovarasii lor umani au venit pe o plaja din…

5 ore ago

Monetaria Regala a Marii Britanii lanseaza o moneda care aniverseaza 80 de ani de la debarcarea din Normandia

Monetaria Regala a Marii Britanii a lansat o moneda care marcheaza cea de-a 80-a aniversare…

5 ore ago

Incendiu intr-o cladire dezafectata de pe Soseaua Stefan cel Mare. Au ars gunoaie menajere

Un incendiu a izbucnit, luni seara, intr-o cladire dezafectata de pe Soseaua Stefan cel Mare,…

5 ore ago

Julian Assange castiga dreptul de a face recurs impotriva extradarii

Julian Assange a castigat o victorie importanta in lupta sa juridica impotriva incercarilor SUA de…

5 ore ago