Republicile Baschiria, Astrahan si Buriatia. DEZINTEGRAREA Federatiei Ruse, scenariul care scoate Moscova din minti

externe

Dezintegrarea Federatiei Ruse nu va duce la haos. Dimpotriva, potentialul economic al noilor state va asigura populatiei din majoritatea noilor state o viata decenta, iar capacitatea elitelor regionale de a institui un control va asigura ordinea, se arata intr-o analiza a portalului ucrainean Businessviews, citata de Adevarul.

Indicatorii economici de baza ai noilor state demonstreaza ca pentru majoritatea subiectilor Federatiei Ruse, independenta va insemna o consolidare economica si o bunastare pentru locuitori, continua Businessviews. Rusia moderna este preocupata in primul rand de imbogatirea „elitelor” si de a face tot ce este posibil pentru ca acestea sa ramana la putere, de aceea subiectii federatiei isi pot pune intr-o buna zi intrebarea: „Se merita oare sa traim alaturi de o Moscova iesita din minti?”.

Incercarea Ceceniei de a se separa de Rusia a dus la doua razboaie sangeroase. Incercarea Tatarstanului a fost una pasnica, insa cativa ani aceasta republica s-a considerat independenta. Au fost incercari de a consolida statutul subiectilor federatiei, pentru ca sa beneficieze de mai multe prerogative in componenta Rusiei. Insa Moscova nu a privit cu ochi buni aceste miscari, iar pe cei responsabili i-a concediat in cel mai bun caz. Acum, in componenta Federatiei Ruse se afla 83 de subiecti, cu exceptia Crimeei si Sevastopolului.

Republicile Baschiria, Astrahan si Buriatia

In anul 1927, Baschiria a devenit prima autonomie national-teritoriala in cadrul Rusiei. Rusii sunt cu putin mai multi decat baschiri. 36% sunt rusi, 29% sunt baschiri, iar 25% sunt tatari. Baschiria este o regiune de unde se extrage, se prelucreaza si se pune in circuit industrial petrolul. Regiunea s-ar clasa pe locul 21 la capitolul de extragere a petrolului pe cap de locuitor, alaturi de Libia. PIB-ul de 16.917 de dolari pe cap de locuitor ar fi identic celui din Uruguay.

Astrahan este acum un oras rusesc. Insa acolo locuiesc kazahi si tatari, iar in trecut aceste pamanturi apartineau Hoardei de Aur a Hanatului Astrahan. Republica Astrahan s-ar putea clasa pe locul doi in lume la capitolul extragerea petrolului pe cap de locuitor. Totodata, Astrahan este acum una din cele mai sarace regiuni din Rusia din cauza unei administratii proaste. Noua republica ar avea un PIB pe cap de locuitor de 14.301 de dolari ceea ce ar fi echivalent cu PIB-ul Poloniei.

Buriatia, desi este considerata republica buriatilor, majoritatea populatiei este de etnie rusa. Aceasta republica extrage 90% din uraniul dobandit pe teritoriul Federatiei Ruse. PIB-ul de 10.700 de dolari pe cap de locuitor al regiunii ar fi echivalent cu cel al Turciei.

Republicile Komi, Don-Kuban si Iakutia

Komi este o republica unde 68% din populatie este de etnie rusa, 2% sunt komi, iar 4% sunt ucraineni. „Padurile virgine din Komi” sunt cele mai mari din Europa si fac parte din patrimoniul UNESCO. In cazul obtinerii independentei, la Komi s-ar alipi si Districtul Autonom Nenent, dar si arhipelagul Novaia Zemlia. Komi s-ar plasa pe locul patru in lume la capitolul extragerea petrolului si gazelor naturale, de doua ori mai mare decat in Arabia Saudita. PIB-ul pe cap de locuitor de 39.114 de dolari ar fi echivalent cu cel al Marii Britanii.

Donul si Kuban ar deveni un stat. In acest caz, noua republica va ocupa primul loc in lume la capitolul de producere a cerealelor pe cap de locuitor. PIB-ul de 13.131 de dolari pe cap de locuitor ar fi echivalent cu cel al Ungariei. Iakutia.

Republica Saha sau Iakutia este cea mai mare regiune din Rusia si cea mai mare unitate teritorial-administrativa din lume. Dupa eventuala dezintegrare a Rusiei, la Iakutia se va alatura Districtul autonom Ciukotka care va oferi iesire la Oceanul Pacific. In Iakutia se extrage 90% din zacamintele ruse de diamante, aur, petrol, gaze si carbune. PIB-ul de 33.044 de dolari pe cap de locuitor ar fi identic cu cel al Uniunii Europene.

Siberia si Tatarstan

Republica Siberia este un depozit urias de zacaminte naturale. Statul siberian cel mai probabil ar atrage regiunile Irkutsk, Hakasia, Altai, Kemerovo, Tomsk, Novosibirsk si Omsk. Suprafatele Siberiei si Iakutiei sunt aproape identice, insa populatia Siberiei este de 16 ori mai mare decat cea a Iakutiei. Regiunea extrage 85% din carbunele rusesc, 70% de nichel, 70% de cupru, 80% de molibden si 30% din aurul Federatiei Ruse. PIB-ul 16.426 de dolari pe cap de locuitor ar fi asemanator cu cel din Slovacia.

Tatarstan. In anul 1990 Sovietul Suprem al RSS Tatarstan a adoptat Declaratia de suveranitate a republicii. In anul 1991 a fost adoptat actul privind independenta Tatarstanului. Noul stat intentiona sa intre de sine statator in CSI. Abia in 1994 Tatarstanul a semnat un act privind delimitarea competentelor intre autoritatile Federatiei Ruse si ale Republicii Tatarstan care confirma definitiv ca republica este parte a Federatiei Ruse. Tatarstanul se afla pe locul trei in Federatia Rusa la capitolul extragerii petrolului. Tatarstanul este unicul subiect al Federatiei Ruse al carui sef detine titlul de „presedinte”. Republica ar avea un PIB de 21.921 de dolari pe cap de locuitor, echivalent cu cel al Portugaliei.

Republicile Ural, Iugra si Mari El Republica

Ural. Eventuala republica ar fi formata din regiunile Sverdlovsk, Celiabinsk, Kurgan, Kirov si Perm. Aceste regiuni reprezinta baza metalurgiei ruse, respectiv a industriei grele. Autoritatile din regiune au incercat in 1993 sa ridice statutul Uralului la cel de republica, insa republica Ural a existat doar jumatate de an. Uralul extrage doua treimi din fonta din Rusia si asigura 80% din productia de masini grele. PIB-ul de 16.892 de dolari pe cap de locuitor ar fi echivalent cu cel al Chile.

Republica Iugra extrage doua treimi din petrolul Federatiei Ruse si 85% din totalul gazelor naturale. Ocupa primul loc in lume la capitolul extragerii petrolului si gazelor naturale pe cap de locuitor. PIB-ul de 77.184 de dolari pe cap de locuitor ar fi echivalent cu cel al Elvetiei.

Republica Mari El este in proportie 44% locuita de bastinasii mari – un popor fino-urgic. Activitatea dominanta a republicii este agricultura, iar PIB-ul de 9.791 de dolari pe cap de locuitor ar fi echivalent cu cel al Romaniei.

Noua Rusie – Republica Rusa

Dupa parada suveranitatilor, ceea ce ar putea ramane din Rusia actuala ar fi doar 12% din teritoriul federatiei, cu o populatie de doua ori mai mica. In schimb, noua tara cu capitala la Moscova ar avea un PIB pe cap de locuitor echivalent celui al Sloveniei – 22.724 de dolari. Dar noua Rusie ar fi nevoita sa importe resurse energetice, marfuri industriale si produse agricole.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: