Respecta Beijingul sanctiunile pentru Rusia? De ce China se consulta non-stop cu SUA, cum „ciupesc” companiile sale petrol rusesc si ce poate urma – Analiza

analize

xi jinping, china

Una dintre marile intrebari de dupa inceputul invaziei rusesti asupra Ucrainei, pe 24 februarie 2022, a fost daca statul chinez, care anuntase un parteneriat fara limite cu Rusia cu cateva zile inainte, va ajuta cel mai intins stat din lume sa faca fata sanctiunilor occidentale.

Au trecut aproape 3 luni de la declansarea razboiului si daca pe teren situatia a devenit echilibrata dupa o serie de retrageri rusesti, pe frontul economic sanctiunile occidentale au avut un impact masiv asupra economiei rusesti, care va scadea cu intre 12 si 15% in 2022, o scadere mai mare decat la marea criza economica ce a afectat tara in 1998.

Pana acum China nu a ajutat aproape deloc Rusia, ba chiar a fost extrem de atenta sa nu incalce chiar si indirect sanctiunile, chiar daca acestea au fost impuse statului rus, nu celui chinez.

Presedintele chinez Xi Jinping a adoptat aceasta politica dupa ce a fost avertizat public de cel american, Joe Biden, ca statul chinez va suferi ‚‚impact si consecinte’’ daca sprijina Rusia.

Marile companii de stat chinezesti din domeniul petrolului, in frunte cu Sinopec, chiar au refuzat sa cumpere petrol rusesc la reducere, chiar daca preturile pentru acesta au ajuns la niveluri extrem de scazute. Spre exemplu, petrolul Ural a scazut chiar la 35 de dolari barilul.

Cu toate acestea, exista si unele companii de stat chinezesti – de data asta private, nu de stat – din domeniul rafinarii care cumpara cu mare discretie petrol rusesc la pret scazut, asa cum a scris Financial Times. Acestea o fac atat de discret intrucat se tem foarte tare ca ar putea fi victimele sanctiunilor UE si mai ales ale SUA. Sanctiunile ar putea consta in interdictia de a face afaceri in aceste tari si mai ales de a accesa capital de acolo, ceea ce le-ar putea distruge afacerile.

Pentru moment America a ‚‚inchis ochii’’ la aceste mici operatiuni, principalul motiv fiind ca acestea sunt foarte modeste per total si nu schimba cu mare lucru tabloul general.

De altfel, China si-a redus masiv cererea de energie in ultimele luni din cauza masurilor de lockdown pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Acestea sunt probabil cele mai stricte din lume si au redus semnificativ activitatea economica. De altfel, din cauza acestor masuri timpul de asteptare pana la descarcare in porturile chineze pentru vasele petroliere din Iran, Venezuela si Rusia s-a triplat in unele cazuri, ajungand la 15 zile, scrie Fortune.

Un alt motiv pentru care America a permis aceste cumparari este ca per total China a fost cooperanta si nu a ajutat masiv Rusia, in ciuda ‚‚parteneriatului fara limite’’.

Bloomberg a scris ca diplomatii chinezi depun eforturi masive pentru a se informa la fiecare pas de la omologii lor americani in legatura cu fiecare pas al companiilor chinezesti care poate fi vazuta ca incalcand sanctiunile. Ei fac asta pentru a evita sa fie vazuti ca sprijinind Rusia, chiar si din greseala.
‚‚China nu este parte a acestui conflict’’, a transmis Ministerul de Externe de la Beijing.

Ce poate urma la acest capitol?

Desigur, China ar mai putea suplimenta cumpararea de petrol rusesc dupa ce isi va relaxa restrictiile privind coronavirus, eventual tot prin intermediul acelor companii private.

Cu toate acestea, e putin probabil ca sprijinul chinezesc pentru Rusia sa devina masiv. China stie ca risca enorm sa devina ea insasi tinta sanctiunilor, dar si ca risca sa piarda mult din comertul cu principalii sai parteneri la acest capitol, adica SUA (care este partenerul numarul 1) si Uniunea Europeana.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: