news

Respingerea lui Cartarescu: „El este cel care ar trebui sa puna conditii ca sa fie primit in Academia Romana, nu invers. Singura conditie rezonabila ar fi ca actuala academie sa fie desfiintata si el sa fie primul membru al noii Academii”

Radu Burnete, director executiv la Confederatia Patronala Concordia, afirma intr-o postare pe Facebook ca „Mircea Cartarescu este cel care ar trebui sa puna conditii ca sa fie primit in Academia Romana, nu invers”.

„Mircea Cartarescu este cel care ar trebui sa puna conditii ca sa fie primit in Academia Romana, nu invers. Singura conditie rezonabila ar fi ca actuala academie sa fie desfiintata si el sa fie primul membru al noii Academii. Altfel nu este decat o coborare in grad ca un scriitor citit si laudat in toata lumea sa se alature unora care se citesc doar intre ei.

Am tot respectul pentru membrii academiei care merita sa fie acolo, dar ii incurca cei care nu merita si propria tacere. Lista membrilor academiei se remarca mai degraba pentru cine nu este acolo decat pentru cine este. Exista cluburi din care e mai bine sa nu faci parte desi sunt aparent prestigioase.

Istoria va fi un jurat mai onest. Ca sa nu mai spun ca membrii unei institutii care ar trebui sa fie preocupata in primul rand de excelenta si onestitate intelectuala nu au prea gasit de cuviinta sa lupte cu impostura academica”, a scris Burnete.

Jurnalista Magda Gradinaru are o opinie similara.

„Nu cred ca Mircea Cartarescu are nevoie de o primire intr-o Academie Romana pastorita de I.A. Pop, e o tema falsa asta. Mircea Cartarescu are deja din plin recunoasterea data de comunitatea literara internationala, de critici, de cititorii din intreaga lume. Discutia ar trebui sa fie despre o Academie ramasa printre ultimele vestigii cu cultura nomenclaturista, vetusta, nereformata, sinecuriata (nu exista cuvantul, sa-l lasam).

O replica buna a fost, cat a fost, ICR-ul condus de echipa Patapievici – Mihaies, care tocmai asta au facut, au scos cultura din sinecura si mediocru, niste posturi de dosar social, si au deschis-o catre lume”, a notat jurnalista pe Facebook.

Presedintele Academiei Romane, Ioan Aurel Pop, a confirmat ca Sectia de Filologie si Literatura a respins propunerea ca scriitorul Mircea Cartarescu sa devina membru al academiei, informatie prezentata in exclusivitate de aktual24.ro.

„A existat, probabil, un vot la Sectia de Filologie si Literatura, al carei presedinte este domnul profesor Gheorghe Chivu. Aceasta sectie are in jur de 10-12 membri care voteaza. S-ar putea sa fi participat la vot 7-8 membri si sa fi votat pentru doar doi. Eu nu pot confirma acest lucru, pentru ca sectia a avut o perioada mai complicata odata cu imbolnavirea regretatului presedinte Eugen Simion“, s-a eschivat Ioan Aurel Pop intr-o declaratie pentru DC News, publicatie patronata de Bogdan Chirieac. DC News sustine in mod ireal ca informatia prezentat de aktual24.ro este „fake news” desi iata ca este confirmata de Ioan Aurel Pop.

Citeste si: Bogdan Chirieac a pierdut si la Curtea de Apel procesul prin care cerea un milion de lei fondatorului aktual24.ro

Pop a confirmat ca era obligatoriu ca Sectia de Filologie si Literatura sa isi dea acceptul pentru ca procedura prin care Cartarescu sa devina membru al academiei sa continue.

„Scriitorul Mircea Cartarescu nu a ajuns niciodata sa fie votat in adunarea generala. Acest lucru depinde foarte mult de sectie, iar daca in sectie se obtine un vot majoritar care sa inseamna doua treimi, adica in loc de doua voturi sa fie cinci, atunci se inainteaza biroului prezidiului si poate ajunge in adunarea generala acea propunere. Presedintele nu poate face propuneri, iar acestea vin de la una din cele 14 sectii ale Academiei Romane. La o adunare generala pot fi 7-8 propuneri, pentru ca mai multe nu se poate din pricina timpului. Se ajunge la 3-4 ore de adunare, iar oamenii sunt in varsta, cu probleme, unii calatoresc etc.

Vom avea o noua sesiune de alegeri abia la sfarsitul lunii februarie, iar sectiile au propriile lor ritmuri de propuneri, primesc dosare, le discuta, e o chestie laborioasa. Uneori, candidatii sunt chemati in fata sectiei sa-si prezinte lucrarile stiintifice sau creatiile, daca e vorba de scriitori, muzicieni, etc.“, a mai spus Pop.

Presedintele sectiei, prof. univ. dr. Gheorghe Chivu, a refuzat sa comenteze votul legat de candidatura lui Cartarescu.

„Informatia aparuta in presa nu este un comunicat oficial al Sectiei de Literatura si Filologie din cadrul Academiei Romane. Discutiile care s-au purtat au fost in interiorul sectiei si nu de dat publicitatii, pentru ca nu a fost vorba de un vot acolo, ci de altceva. Nu am ce sa confirm si nici ce sa infirm“, a declarat Gheorghe Chivu.

Surse din Academia Romana au precizat insa pentru aktual24.ro ca exista proces verbal privind votul legat de candidatura lui Cartarescu.

Citeste si: EXCLUSIV Surse: Academia Romana a refuzat sa il accepte pe Mircea Cartarescu in randurile sale, el a primit doar doua voturi. Scriitor: „E scandalos ca scriitorul roman cel mai cunoscut sa nu intre in Academie”

Surse din cadrul Academiei Romane au declarat pentru aktual24.ro ca Sectia de Filologie si Literatura a Academiei Romane a respins joi o cerere ca scriitorul Mircea Cartarescu sa devina membru al academiei.

In sedinta de joi a Sectiei de Filologie a Academiei Romane au fost inaintate mai multe propuneri pentru noi membri ai academiei. In frunte s-au plasat Gabriela Adamesteanu si Rodica Zafiu, care vor fi discutate si aprobate in plen. Mircea Cartarescu a luat doar doua voturi, la egalitate cu Aura Christi (pe numele ei real Aurelia Potlog), au precizat sursele.

„E totusi scandalos ca scriitorul roman cel mai cunoscut sa nu intre in Academie”, a precizat pentru aktual24.ro un cunoscut scriitor roman, care a dorit sa isi pastreze anonimatul.

Cartarescu a criticat dur, in 2016, modul in care sunt acceptati noi membri in Academia Romana.

„Aflu ca patriarhii Romaniei culturale, Neagu Djuvara si Mihai Sora, nu sunt academicieni. Cum nu sunt nici Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu. Atunci cine, Doamne iarta-ma, e in Academie? Cine-a facut primirile in ultimii 25 de ani, si pe ce criterii? Nu cumva cineva a lasat sa intre in acest for toata intelighentia pesedista, nationalista si anti-occidentala? Ma-ntreb si eu asa. Pana la urma, cine controleaza Academia romana?”, a scris Cartarescu intr-o postare pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:
Ovidiu Albu

Share
Published by
Ovidiu Albu

Recent Posts

Piedone ridica miza. Anunt pentru Ciolacu si Firea: „Niciodata, niciodata. Niciodata nu ma voi retrage, dar niciodata”

Cristian Popescu Piedone a sustinut apasat, marti seara, la Antena 3 ca "niciodata" nu se…

7 ore ago

Qatar: Hamas va ramane la Doha atata timp cat prezenta sa este „utila si pozitiva” in negocierile pentru incheierea razboiului

Biroul politic al Hamas va ramane la Doha atata timp cat prezenta sa este „utila…

13 ore ago

Doi ucraineni care au trecut granita in Romania prin Muntii Maramuresului au fost recuperati de Salvamont

Doi ucraineni cu varste de 25 si 26 de ani au fost salvati de SPJ…

13 ore ago

Liderul cecen Ramzan Kadirov se filmeaza antrenandu-se, pe fondul zvonurilor privind starea sa de sanatate

La cateva ore dupa ce Novaya Gazeta Europe a publicat un articol potrivit caruia liderul…

13 ore ago

Spania a decis ca Biserica Catolica sa compenseze victimele abuzurilor sexuale comise de membrii sai

Spania a aprobat marti un plan care prevede oferirea unor compensatii victimelor abuzurilor sexuale comise…

13 ore ago

Iranul ameninta ca va anihila Israelul daca acesta lanseaza un atac major asupra sa

Un atac israelian asupra teritoriului iranian ar avea ca rezultat disparitia „regimului sionist”, a declarat…

13 ore ago