Restrictii de trafic aerian in Spania din cauza trecerii fragmentelor unei rachete chinezesti

life

Vineri, Spania a inchis pentru scurt timp spatiul aerian deasupra Cataloniei si a altor trei regiuni, provocand intarzieri ale zborurilor, din cauza fragmentelor unei rachete chinezesti care au trecut prin spatiul aerian inainte de se prabusi in ocean langa coasta Mexicului, au declarat autoritatile citate de Reuters.

Racheta a pornit pe 31 octombrie din sudul Chinei pentru a transporta pe orbita ultimul modul al statiei spatiale chineze aflata in constructie.

„Din cauza riscului asociat cu trecerea obiectului spatial CZ-5B prin spatiul aerian spaniol, zborurile au fost complet restrictionate de la 9:38 la 10:18 (0838-0918 GMT) in Catalonia si alte comunitati”, a declarat serviciul de urgenta din Catalonia pe contul sau de Twitter.

Potrivit operatorului aeroportuar spaniol Aena (AENA.MC), 300 de zboruri din cele 5.484 programate sa opereze vineri pe cele 46 de aeroporturi spaniole au fost amanate.

Agentia China Manned Space a declarat ca resturi din cea mai puternica racheta din China, Long March 5B, au reintrat in atmosfera la ora 18:08 ora Beijingului (1008 GMT), cele mai multe arzand, iar restul prabusindu-se in Oceanul Pacific, la aproape 1.000 de kilometri sud-vest de Acapulco, in Mexic.

A fost al patrulea zbor al Long March 5B de la lansarea sa inaugurala in mai 2020.

La primul sau zbor, fragmente de propulsoare ale rachetei au aterizat pe Coasta de Fildes, distrugand mai multe cladiri dar fara sa fie raportate victime.

Resturile din cel de-al doilea zbor au cazut in Oceanul Indian, in timp ce ramasitele de la al treilea au cazut in Marea Sulu din Filipine.

Reintrarea unei rachete in atmosfera este o practica internationala obisnuita, a declarat Zhao Lijian, purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe, intr-un briefing.

Zhao a spus ca probabilitatea de a provoca prejudicii activitatilor aviatice si pamantului este „extrem de scazuta”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: