Restrictii suplimentare. Deciziile Comitetului National pentru Situatii de Urgenta

news

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a declarat, luni, dupa sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, ca la nivel local, unde incidenta cazurilor de infectare cu noul coronavirus depaseste 1,5 la mie, se vor lua restrictii suplimentare, precum interzicerea nuntilor si botezurilor sau suspendarea activitatii agentilor economici care nu respecta regulile.

Potrivit acestuia, toate comitetele judetene pentru situatii de urgenta si cel din municipiul Bucuresti urmeaza sa se intruneasca in regim de urgenta sa analizeze situatia epidemiologica in fiecare judet si in localitatile respective si sa ia toate masurile care sunt prevazute prin hotararile de guvern sau hotararile CNSU care au fost emise in contextul unei incidente de 1,5 cazuri la mia de locuitori in ultimele 14 zile.

„Masurile vor fi analizate in mod deosebit, dar nu ne limitam la acele masuri: purtarea mastilor in spatii inchise, dar si deschise, in mod deosebit in spatiile publice unde exista aglomeratie si este nevoie de portul mastii, carantinarea localitatilor care depasesc 3 la mie in ultimele 14 zile si, bineinteles, luand in considerare daca aici exista focare sau nu, daca este raspandire comunitara, atunci luarea in considerare a carantinarii acestor localitati, interzicerea evenimentelor precum nunti, botezuri in zonele in care sunt cu incidenta mai mare de 1,5 la mia de locuitori in ultimele 14 zile, inchiderea sau sistarea activitatii restaurantelor in interior in zonele in care depasesc incidenta de 1,5. De altfel, astea sunt decizii care au fost luate de Comitetul National si au fost luate si prin hotarare de guvern si solicitam tuturor comitetelor judetene si comitetului municipiului Bucuresti sa implementeze aceste masuri acolo unde regula o impune”, a declarat Arafat.

El a aratat ca este in analiza suspendarea activitatii operatorilor care au abateri.

„Este in analiza si posibilitatea implementarii in curand a masurii de inchidere a activitatii sau mai bine zis a suspendarii activitatii agentilor care nu respecta reglementarile, cel putin timp de 30 de zile de la momentul constatarii abaterii. In zonele in care avem incidenta de 1,5 la mia de locuitori recomandarea este ca toti agentii economici, inclusiv institutiile publice si private, sa ia in considerare munca de la domiciliu, la distanta si acolo unde nu se poate, decalarea programului. Acest lucru trebuie sa devina o obligatie la toate institutiile din zonele care sunt afectate si au incidenta de 1,5 sau mai mare de 1,5 la mia de locuitori in ultimele 14 zile”, a spus Arafat.

Seful DSU a anuntat ca participarea credinciosilor la evenimente va fi permisa doar celor care au domiciliul in localitatea respectiva.

„Mai este o decizie luata, si anume, referitor la organizarea sarbatorilor religioase si care este permisa numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau resedinta in localitatea unde se desfasoara activitatea, fara participarea persoanelor sau pelerinilor din alte localitati. Acest lucru este extrem de necesar, pentru ca riscul major nu este numai participarea la fata locului, riscul major este pe durata transportului in autocare. Daca se sta intr-un autocar, intr-o masina sau mijloc de transport ore, este suficient sa fie o singura persoana infectata ca sa se intoarca toti cei care au calatorit cu mijlocul de transport infectati acasa. Acest lucru trebuie sa fie limitat. Sarbatorile se fac, doar ca participantii vor fi doar cei care au domiciliul sau resedinta in localitatea unde se desfasoara activitatea respectiva”, a afirmat Arafat.

De asemenea, el a subliniat ca vor fi intensificate controalele.

„Controalele vor fi intensificate, vor fi facute verificari de respectare a regulilor, lucru care va fi extrem de important din punctul de vedere al limitarii raspandirii virusului, dar ne asteptam la mai mult, la colaborarea populatiei, gestul este foarte simplu, purtarea mastii, distantarea, respectarea regulilor de interactiune, dezinfectarea pe maini, dezinfectarea suprafetelor”, a aratat seful DSU.

O alta masura anuntata prevede posibilitatea depunerii juramantului la distanta de catre cei alesi la scrutinul din 27 septembrie si care sunt in carantina sau izolare.

„Persoanele alese la scrutinul electoral in luna septembrie pentru alegerea primarilor, presedintilor consiliilor judetene si a membrilor consiliilor locale si judetene sa poata depune juramantul prevazut in OUG nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ fara prezenta fizica, prin mijloace electronice de comunicare la distanta, atunci cand persoana in cauza se afla in izolare sau carantina, in conditiile legii. Aceasta este o propunere aprobata la nivelul comitetului si urmeaza sa se emita un act normativ, o hotarare de guvern care sa stabileasca acest lucru, ca sa nu punem in dificultate procesul respectiv”, a spus Arafat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: