O noua resursa neobisnuita. Betonul din canepa ar putea fi materialul de baza pentru constructiile viitorului

externe

beton din canepa, constructii, canabis, poluare, carbon

In cautarea unor modalitati mai sustenabile de a construi case, unii arhitecti au inceput sa apeleze la o resursa surprinzatoare – canepa, planta din care se extrage canabisul, dar care poate fi transformata si intr-un material numit beton de canepa.

Acesta este un material de constructie cu emisii negative de carbon, fabricat din canepa si despre care specialistii sustin ca va fi tot mai des folosit in locul betonului. Potrivit site-ului Cannabis Culture, materialul biocompozit este creat din suvite de canepa – miezul lemnos al tulpinilor de canepa – si este amestecat cu un liant, cum ar fi pudra de var, si apa.

Rezultatul este un material rezistent si adaptabil, care poate fi amestecat in proportii variabile de canepa si var, in functie de scopul pentru care este destinat. Betonul de canepa este cel mai adesea potrivit pentru constructia de pereti interiori si izolatie, dar poate fi utilizat si la acoperisuri, poduri si sape de pardoseala. Pe masura ce industria constructiilor cauta materiale cu emisii mai reduse de carbon, betonul de canepa apare ca o alternativa interesanta cu multiple beneficii pentru cladiri.

In primul rand, canepa este un extraordinar captator de carbon atunci cand creste – cercetarile sugereaza ca aceasta cultura poate capta de doua ori mai mult dioxid de carbon decat copacii. Acest dioxid de carbon este apoi blocat in peretii casei din beton de canepa atat timp cat aceasta ramane in picioare. Puterea canepii de a capta carbonul ar putea fi cruciala pentru o industrie a constructiilor care este in prezent responsabila pentru 39% din emisiile globale de carbon legate de energie.

Fabricarea cimentului, un ingredient-cheie in beton, produce cantitati mari de poluare a aerului. Producatorii folosesc combustibili fosili pentru a incalzi calcarul si argila intr-un cuptor, eliberand in atmosfera aproximativ 600 de kilograme de dioxid de carbon pentru fiecare tona de ciment produsa. De asemenea, betonul este fabricat din surse neregenerabile, cum ar fi nisipul si pietrisul. In prezent, aceste materiale sunt exploatate mai repede decat pot fi refacute prin eroziune.

Exploatarea nisipului in zonele fluviale si marine creste frecventa inundatiilor, contribuind totodata la prabusirea albiei raurilor si la eroziunea costiera. Extractia excesiva de nisip este legata de pierderea habitatelor si de declinul biodiversitatii.

Trecerea la canepa, care este regenerabila, ar putea reduce aceste efecte asupra mediului, aducand in acelasi timp beneficii si cladirilor. Betonul de canepa are o permeabilitate ridicata la vapori, ceea ce inseamna ca umiditatea poate scapa cu usurinta din peretii sai si previne orice acumulare de umezeala si mucegai.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: