Retea ampla de comisariate ilegale ale Chinei in toata Europa. Politistii ii spioneaza si ii ameninta pe disidenti

externe

China ar fi deschis posturi de politie in strainatate, in Uniunea Europeana (UE), comisariate care – oficial – le ofera asistenta cetatenilor chinezi in demersuri administrative, dar al caror obiectiv – real – ar fi sa-i spioneze si sa-i ameninte pe disidentii care se refugiaza in strainatate, potrivit unui raport al ONG-ului Safeguard Defenders de apararea drepturilor omului in Asia, cu sediul in Spania, relateaza RFI, citata de news.ro.

”Cel putin 54 de comisariate” clandestine chineze ar fi raspandite peste tot, in 30 de tari din lume, dezvaluie in acest raport Safeguard Defenders.

UE ar fi vizata in mod special de catre agenti clandestini in aproximativ 30 de posturi – opt in Spania, patru in Italia, cate trei in Franta si Portugalia si unul in Germania.

Mai multe tari iau foarte in serios raportul ONG-ului spaniol si au deschis anchete – si anume Olanda si Spania, insa nu si Franta.

Irlanda tocmai a inchis un post chinez care opera fara nicio autorizatie pe teritoriul irlandez, potrivit RFI.

Obiectivul acestor comisariate ar fi sa reduca la tacere opozantii politici din strainatate, potrivit ONG-ului, dar si potrivit unei anchete jurnalistice a RTL Nieuws.

Postul olandez citeaza un disident chinez refugiat in Olanda care spune ca a primit apeluri telefonice de amenintare dupa ce a manifestat in fata sediului Ambasadei Chinei in Olanda.

Beijingul respinge aceste acuzatii in bloc drept ”complet false” si da asigurari ca aceste posturi de politie exista pentru a le oferi asistenta cetatenilor chinezi in demersurile lor administrative, de exemplu la reinnoirea permisului de conducere auto.

Potrivit cercetatorului Jing-Jie Chen de la ONG-ul Safeguard Defenders, aproximativ ”230.000 de cetateni chinezi au fost trimisi inapoi in China prin aceste operatini”.

”In mod oficial, China pretinde ca aceste posturi de politie servesc la asistarea cetatenilor chinezi in strainatate sa-si reinnoiasca permisul de conducere auto sau la emiterea certificatelor de nastere. Insa, asa cum am demonstrat in cazul de la Madrid, in Spania, si de la Belgrad, in Serbia, chinezii sunt tintiti si contactati de aceste filiale de politie cu scopul de a-i face sa se intoarca in Chna”, declara Jing-Jie Chen.

”Este grav, pentru ca asemena actiuni incalca suveranitatea tarilor in care opereaza acesti politisti chinezi. In mod oficial, este vorba despre largirea luptei anticoruptie si impotriva infractionalitatii internationale in afara frontierelor chineze. Potrivit unor documente oficiale, 230 000 de cetateni chinezi au fost deja trimisi inapoi in China prin aceste operatiuni”, declara el.

”Insa, toti chinezii din strainatate pot fi tintiti de politia chineza. Asta nu doar ca seamana frica in comunitatea chineza, dar complica foarte mult munca activistilor si disidentilor in tara gazda”, declara el, subliniind ca ”noi numim asta reprimare chineza transnationala”.

Ministeruil olandez de Externe a confirmat ca ancheteaza cu privire la prezenta unor birouri ale politiei chineze instalate in Olanda.

Asemenea instalatii ar contraveni Conventiei de la Viena a uzantelor diplomatice, subliniaza ministerul, care precizeaza ca ”nu a fost informat pe canale diplomatice” cu privire la existenta lor.

Instalate in sedii mai degraba discrete, aceste posturi de politie le furnizeaza cetatenilor chinezi servicii precum prelungirea permiselor de conducere auto sau inregistrarea unor modificari ale starii civile – o functie asigurata de catre consulate, dezvaluie presa olandeza.

Presa olandeza dezvaluie existenta a doua instalatii de acest tip – una la Rotterdam, din acest an, si alta la Amsterdam, din 2018.

Aceste posturi ar fi un fel de filiale ale centralelor de politie din doua orase situate la sud de Shangai, regiunea de origine a unei mari parti a chinezilor din Olanda.

Unul dintre cele doua orase olandeze sustine ca este vorba numai despre un birou de servicii destinat chinezilor din strainatate, insa un videoclip de promovare a biroului din Rotterdam evoca lupta impotriva infractionalitatii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: