Cum functiona reteaua de spaga din Botosani. Mita pentru un post de asistenta a crescut de la 8.000 euro in 2020 la 15.000 euro in 2023

politica

Doina Federovici

Surse judiciare au prezentat detalii, pentru aktual24.ro, in privinta modului in care functiona reteaua de spagari conectata la Consiliul Judetean Botosani si PSD Botosani. Sefa CJ Botosani si a a PSD Botosani, Doina Federovici, a declarat ca nu stie nimic dupa ce mascatii au venit peste ea.

Reteaua a inceput sa functioneze in 2023, avea ca obiect fraudarea concursurilor/examenelor pentru ocuparea unor posturi vacante la nivelul Spitalului Judetean de Urgenta Mavromati Botosani

Un post de asistent medical era cumparat cu sume cuprinse intre 8.000 – 15.000 de euro. Valoarea mitei a crescut constant in ultimii ani. In 2020, un post de asistent era 8.000, in 2022, 10.000 euro, in 2023, 15.000 euro.

Pentru un un post de alta natura, cum ar fi muncitor, ingrijitor, brancardier, s.a., se ofereau sume cuprinse intre 2.000 – 5.000 de euro, sumele de bani pretinse/oferite/remise/primite crescand, in functie de adaosul fiecarui intermediar participant la mecanismul infractional.

Angajarile erau facute in functie de cine ofera suma de bani cea mai mare si cine are pila cea mai puternica in interiorul sistemului.

Candidatul care dorea sa ocupe un post vacant, prin coruperea functionarilor publici, nu interactiona, in unele situatii, in mod direct, cu functionarii Spitalului Judetean de Urgenta „Mavromati” Botosani, care fac parte din comisiile de concurs, ci era nevoit sa apeleze la persoane intermediare (de regula, apropiati, rude, vecini, angajati din spital, etc.), care sa-i recomande unui alt angajat/functionar din mediul spitalicesc, cu putere de influenta la nivelul functionarilor care iau deciziile, in privinta promovarii candidatilor la concursuri.

Candidatii primeau subiectele si rezolvarile, iar una din conditiile pentru ca un candidat sa poata fi ajutat sa promoveze concursul si sa obtina postul dorit era aceea ca persoana sa treaca de proba de scrisa cu nota minima, de 7,00, pentru lucrarea scrisa ramanea ca o dovada scriptica, in arhiva spitalului, in cazul unui eventual control cu privire la modul de desfasurare a concursului respectiv.

Asadar, obtinerea unei note minime de trecere la proba scrisa era o conditie obligatorie pentru ca un candidat sa poata fi sustinut de functionar sa obtina postul vacant, in schimbul unei sume de bani.

Ulterior, promovarii probei scrise, candidatul agreat era asigurat de functionar, in schimbul foloaselor necuvenite promise/remise, ca va fi declarat admis la probele de interviu si practica, indiferent de alti eventuali candidati care ar fi obtinut si ei nota minima de trecere la proba scrisa.

Doina Federovici a declarat miercuri, dupa descinderile DNA la CJ Botosani si PSD Botosani, ca a pus la dispozitie toate documentele.  ”Nu au fost ridicate documente, alte inscrisuri, le-am pus la dispozitie tot ce au solicitat dumnealor”, a spus Doina Federovici.

Intrebata de ce este vizat sediul PSD Botosani de aceasta ancheta a DNA, ea a precizat: ”Probabil pentru ca am si calitate politica”. Ea a mentionat ca este vizata, din moment ce au venit la sediu.

”Este o procedura pe legislatia in vigoare, am pus la dispozitie toate documentele, au facut perchezitia de rigoare, nu s-au ridicat inscrisuri, vom vedea la final despre ce este vorba”, a mentionat Federovici.

Intrebata daca stie despre spagi pentru angajari, ea a raspuns: ”Nu am cunostinta despre asa ceva”.

Procurorii DNA efectueaza miercuri perchezitii la la Spitalul Judetean Botosani, Consiliul Judetean Botosani, PSD Botosani si la primaria Saveni. Vizata este chiar sefa CJ Botosani, Doina Federovici, aceasta fiind si sefa organizatiei nationale de femei a PSD.

Procurorii au indicii privind incasarea de spagi pentru angajari la spitalul judetean. Acestea erau intre 2.000 de euro si 15.000 de euro. Aproximativ 20 de persoane au obtinut recent posturi scoase la concurs la spitalul judetean Botosani.

Spitalul este in subordinea CJ Botosani.

„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Suceava efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, savarsite in perioada 2018-2023, de catre functionari publici din cadrul unei unitati spitalicesti, in contextul fraudarii unor concursuri de ocupare a unor posturi vacante.

In cursul zilei de 13 decembrie 2023, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate perchezitii domiciliare in 92 de locatii situate pe raza judetelor Botosani si Iasi, din care trei sunt sediile unor institutii publice, restul reprezentand sediul judetean al unui partid politic si domiciliile unor persoane fizice.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Directiei Generale Anticoruptie si din partea Gruparii Mobile de Jandarmi Bacau”, a comunicat DNA.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: