Reuniunea de la Paris. Cristian Diaconescu, consilier prezidential: „Nu vor fi decizii care sa afecteze securitatea si stabilitatea Romaniei”

politica

Consilierul prezidential Cristian Diaconescu anunta ca la intalnirea liderilor UE de la Paris, care are loc luni, „nu vor fi decizii care sa afecteze securitatea si stabilitatea Romaniei”. Romania nu a fost invitata sa participe la aceasta reuniune legata de securitatea in Europa, in contextul declansarii negocierilor dintre Washington si Moscova legat de Ucraina.

„La Paris este o reuniune informala, administratia prezidentiala este in contact permanent cu partenerii europeni, inclusiv francezi, pentru a fi informati in legatura cu discutiile de la intalnire, dar si pentru a prezenta pozitia Romaniei.

Nu vor fi decizii care sa afecteze securitatea si stabilitatea Romaniei, vom reveni pe masura ce apar noi date”, a declarat Cristian Diaconescu, duminica seara.

Citeste si: Bolojan, noi surprize: Cristian Diaconescu devine consilier pentru aparare si siguranta nationala si sef al Cancelariei Prezidentiale

Intr-un interviu pentru caleaeuropeana.ro, ministrul de Externe, Emil Hurezeanu a declarat, in urma Conferintei de Securitate de la Munchen, ca Romania are toate argumentele pentru a lua parte la discutiile despre incheierea razboiului din Ucraina, fara a confirma participarea oficialilor romani la intalnirea liderilor europeni care va avea loc luni la Paris.

Ministrul Emil Hurezeanu a explicat ca reuniunea pe care urmeaza sa o gazduiasca, maine, presedintele Emmanuel Macron ar putea avea rolul de a pregati un Summit al Consiliului European cat mai curand posibil.

„Vrem sa participam alaturi de aliatii nostri din NATO si din Uniunea Europeana la tratativele de pace si vrem sa fim parte si la reconstructia Ucrainei, pentru ca rolul nostru in acest razboi de ajutorare a Ucrainei a fost dintre cele mai importante”, a spus Hurezeanu.

Ministrul roman de Externe a declarat ca „nu avem doar frontiera cea mai lunga cu Ucraina, ci am sprijinit transferul a peste un milion de refugiati, transferam in fiecare sezon al recoltelor intre 50 si 60 de milioane de tone de cereale ucrainiene prin porturile noastre, antrenam piloti de F-16 ucrainieni.

Am cedat Ucrainei una din bateriile Patriot, una din cele cele patru, 25% din zestrea noastra cea mai moderna de aparare antiracheta. Suntem una din tarile care respecta pactele, tratativele. Suntem una din tarile europene aflate intr-o comunitate de destin cu Statele Unite inca de la Revolutia Romana”.

Seful diplomatiei romane a mai aratat ca afirmatiile lui JD Vance despre anularea alegerilor din Romania reflecta preocuparile SUA in ceea ce priveste procesele electorale si nu reprezinta un sprijin pentru curentele anti-occidentale din tara noastra.

„Din discursul vicepresedintelui Vance, critic si foarte direct indreptat spre situatia din Romania, nu a reiesit ca administratia noua a Statelor Unite, nici macar vicepresedintele insusi, sprijina curentele anti-occidentale din Romania”, a spus Emil Hurezeanu.

Ministrul roman de Externe sustine ca „exista o sensibilitate americana la probleme legate de alegeri” si a amintit de acuzatiile lansate de administratia Trump si sustinatorii sai la adresa administratiei Biden in contextul alegerilor desfasurate in SUA in 2020, dar si de faptul ca „partizanii administratiei Trump in mod radical au intrat in Capitoliu la cateva zile dupa ce s-au anuntat rezultatele alegerilor”.

„Cred ca aici a fost o vulnerabilitate a propriei experiente, apropo, a propriei atitudini legate de alegeri”, a mai declarat Emil Hurezeanu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: