Reuters, despre demiterea lui Augustin Lazar, „ultima figura majora a luptei anticoruptie”: „In Romania se atinge un nou punct critic”

news

Agentia Reuters a difuzat un amplu material despre intentiile ministrului Justitiei din Romania de a-l demite pe procurorul general in contextul semnalelor tot mai puternice de la Bruxelles privind sabotarea luptei anticoruptie din tara noastra. Reuters aduce aminte si de problemele penale ale liderului partidului de guvernamant, Liviu Dragnea.

„Lupta dintre guvernul Romaniei si sistemul judiciar atinge un punct critic care risca sa creeze o noua ruptura intre Uniunea Europeana si statele membre din est privind respectarea standardelor democratice.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat ca va decide in curand viitorul procurorului general, ultima figura majora a luptei anticoruptie care a starnit admiratia Bruxellesului dupa ce a dat in vileag cazuri de mita la nivel inalt, inclusiv furturi din banii UE.

Daca Toader decide sa solicite demiterea lui Lazar, aceasta va marca sfarsitul unei ere pentru procurorii din Romania. Sefa DNA a fost deja concediata iar mandatul sefului de la DIICOT a expirat. Guvernul sustine ca aceste institutii au ruinat vieti nevinovate.

Procurorii anticoruptie au obtinut aproximativ 5.000 de condamnari in ultimii cinci ani, inclusiv 27 de parlamentari si 83 de primari din toate partidele, precum si ministri, presedinti de consilii judetene, manageri ai unor firme de stat si magistrati.

Printre acestia se afla si Liviu Dragnea, presedintele partidului de guvernamant, caruia ii este intezis sa ocupe functia de premier dupa ce a primit o condamnare intr-unul dintre cele trei dosare ale sale. El neaga ca a facut ceva rau si sustine ca este o victima a vanatoarei de vrajitoare declansata de justitie.

In ultimele luni, partidul sau a adoptat o serie de proiecte de lege menite sa revizuiasca legile penale si procedurile de obtinere a probelor. De asemenea, a infiintat o sectie de investigare a judecatorilor si procurorilor pentru posibile infractiuni”, relateaza Reuters.

Ministrul Justitiei a anuntat ca miercuri, la ora 18.00, va anunta concluziile evaluarii lui Augustin Lazar. Ministrul va pleca apoi in concediu.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: