Reuters: Romania recupereaza discret decalajul fata de vecinii sai mai bogati, ajutata de banii UE

analize

economie, pib, crestere

Economia Romaniei ar urma sa depaseasca in acest an economiile statelor vecine care stagneaza, ajutata de fondurile europene, o moneda stabila si de investitiile straine, stimulate in parte si de relocarea activitatilor din Rusia si Ucraina, transmite Reuters.

Fondul Monetar International se asteapta ca economia Romaniei sa inregistreze in acest an un avans de 3,1% si chiar cu o estimare mai modesta a Comisiei Europene privind un avans de 1,8% ar plasa-o inaintea Poloniei, care ar urma sa inregistreze o crestere de 0,7%, si a Ungariei, care se va confrunta cu o incetinire economica si o inflatie accelerata.

Cresterea din acest an urmeaza unui deceniu in care Romania, una din cele mai sarace tari din Europa, a redus decalajul care o separa de tarile vecine pentru a deveni a doua mare economie din Europa de Est, dupa Polonia. Potrivit celor mai recente date Eurostat, PIB-ul per capita exprimat in paritatea puterii de cumparare standard (PPS) in Romania s-a situat la 74% din media UE in 2021, o crestere de 21 de puncte procentuale fata de anul 2010.

Perspectivele Romaniei sunt sustinute de calitatea de tara membra UE si relatiile bune cu Bruxelles-ul. In timp ce autoritatile de la Budapesta si Varsovia se cearta cu Bruxelles-ul pe tema conditiilor privind statul de drept care sunt impuse pentru acordarea ajutoarelor de miliarde de euro prevazute in Mecanismul de redresare si rezilienta, Romania a tras deja peste sase miliarde de euro sub forma de granturi si imprumuturi cu dobanda redusa.

Premierul Nicolae Ciuca a spus ca Guvernul de la Bucuresti vrea sa acceseze peste 10 miliarde de euro in acest an, echivalentul a 4% din PIB, din finantarea europeana in valoare de aproximativ 90 de miliarde de euro care va fi pusa la dispozitia Romaniei pana in 2027.

Progresele cu reformele in justitie au condus Comisia Europeana sa recomande, in luna noiembrie, ridicarea mecanismului de cooperare si de verificare (MCV), instituit in 2007, cand Romania a aderat la blocul comunitar.

„Cu conditia ca toate masurile anti-coruptie prevazute in planul privind Mecanismul de redresare si rezilienta vor fi implementate in mod corect, Romania ar putea deveni un exemplu de buna guvernanta in regiune”, a declarat pentru Reuters un oficial european care a dorit sa isi pastreze anonimatul.

S&P, care la fel ca si alte agentii de rating acorda Romaniei cel mai redus calificativ din categoria investment grade, in asteptarea reducerii deficitului fiscal, a spus ca se asteapta ca Romania sa faca un progres cu reformele convenite pentru a obtine fondurile europene.

Stabilitatea leului romanesc este un alt factor pozitiv, in special comparativ cu forintul ungar, care anul trecut a atins mai multe minime istorice. Salariile mai mari de peste granita au condus deja ca unii cetateni ungari sa accepte locuri de munca in zonele industrializate din vestul Romaniei.

„Aceasta este o evolutie complet noua si as atrage atentia oricui in Ungaria fata de o noua depreciere a forintului sau o absenta a majorarii salariului minim”, spune Sandor Baja, director pentru Cehia, Ungaria si Romania la firma de recrutare Randstad.

Un sondaj efectuat recent de Reuters arata ca majoritatea economistilor se asteapta la o noua depreciere semnificativa a forintului ungar in 2023, in timp ce cursul de schimb al leului romanesc va scadea doar usor.

Scenograful Zoltan Dio, care traieste in apropiere de Debretin, al doilea mare oras din Ungaria, lucreaza de mai multi ani in Romania, unde are un cont in lei care i-a permis sa isi protejeze economiile de fluctuatiile forintului ungar, care anul trecut a pierdut 8% din valoare in raport cu leul romanesc. „Daca as gasi de lucru in Ungaria, dupa multe negocieri, as putea castiga cam doua treimi din ceea ce castig fara probleme in Romania”, spune Zoltan Dio.

Companiile care si-au relocat activitatile din Rusia si Ucraina in tarile vecine cu costuri reduse au facut ca investitiile straine in perioada ianuarie-octombrie sa ajunga la 9,39 miliarde de euro, cea mai ridicata cifra de la aderarea Romaniei la UE.

Un sondaj efectuat in 2022 de firma de consultanta Ernst&Young arata ca mai mult de jumatate din cele 101 de companii straine intervievate aveau de gand sa demareze sau sa isi extinda operatiunile din Romania, in special in domeniile logistica si lanturi de aprovizionare, ceea ce plaseaza Romania pe locul patru in Europa dupa intentia de a investi.

„Suntem optimisti ca investitiile vor continua sa creasca in urmatorii ani, incurajate si de fondurile europene”, spune Alex Milcev, partener la E&Y Romania.

Desi Romania nu are o agentie unica de promovare a investitiilor, oficiali din cadrul Ministerului Antreprenoriatului si Turismului au declarat pentru Reuters ca supervizeaza cinci posibile proiecte de relocare din Rusia, Belarus si Ucraina cu o valoare estimata la 705 milioane de euro.

Una din firmele care a decis sa se relocheze in Romania este producatorul finlandez de anvelope Nokian Tyres, care a anuntat ca are de gand sa investeasca 650 de milioane de euro pentru a construi o uzina la Oradea, un oras din nord-vestul Romaniei.

„A fost clar ca Oradea este cea mai buna locatie pentru noua noastra uzina”, a spus Paivi Antola, directorul pentru relatiile cu investitori de la Nokian Tyres. Paivi Antola a precizat ca firma finlandeza a analizat peste 40 de posibile locatii si a urmarit in special care este forta de munca disponibila, avantajele logistice, sursele de energie regenerabila si accesul la reteaua de cai ferate.

In continuare exista insa unele obstacole pentru economie romaneasca, precum deficitul de cont curent mare, imbatranirea populatiei si birocratia care a ingreunat dezvoltarea infrastructurii. Reducerea deficitului fiscal va fi dificila inaintea alegerilor din 2024.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: