Reuters: Vladimir Putin va vizita China in luna mai

externe

China, ajuta, Rusia, SUA, acuza, militar

Presedintele rus Vladimir Putin se va deplasa in China in luna mai pentru discutii cu Xi Jinping, in ceea ce ar putea fi prima calatorie peste hotare a sefului de la Kremlin din noul sau mandat prezidential, potrivit a cinci surse familiare cu acest subiect, relateaza Reuters.

Luni, guvernele occidentale au condamnat realegerea lui Putin ca fiind nedemocratica. Dar China, India si Coreea de Nord l-au felicitat pe liderul veteran pentru prelungirea domniei sale cu inca sase ani, subliniind falii geopolitice care s-au largit de la invazia Rusiei in Ucraina in 2022.

„Putin va vizita China”, a declarat pentru Reuters una dintre surse, care a vorbit sub rezerva anonimatului. Detaliile au fost confirmate in mod independent de alte patru surse, care au vorbit, de asemenea, sub rezerva anonimatului.

O alta sursa a declarat ca deplasarea lui Putin in China va avea loc probabil in a doua jumatate a lunii mai.

China si-a consolidat legaturile comerciale si militare cu Rusia in ultimii ani, in conditiile in care Statele Unite si aliatii sai au impus sanctiuni impotriva ambelor tari, in special impotriva Moscovei pentru invazia Ucrainei. Cele doua tari au anuntat un parteneriat „fara limite” in februarie 2022, cand Putin a vizitat Beijingul cu doar cateva zile inainte de invazie.

Diplomatii straini au spus ca se asteapta ca Putin sa faca din China prima sa oprire dupa ce va fi reales. Ceremonia de instalare in noul mandat ar urma sa aiba loc in jurul datei de 7 mai.

Xi a vizitat Rusia in prima sa calatorie in strainatate dupa pandemie, in martie anul trecut, la scurt timp dupa ce si-a inceput cel de-al treilea mandat de presedinte chinez.

Xi, intr-o convorbire telefonica cu Putin luna trecuta, a declarat ca ambele parti ar trebui sa se opuna cu hotarare amestecului in afacerile interne de catre forte externe, cu referire la SUA.

China ia in considerare participarea la o conferinta de pace menita sa puna capat razboiului din Ucraina, care va fi gazduita de Elvetia neutra in urmatoarele luni, a declarat ambasadorul chinez la Berna pentru presa locala.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: