Revolta a medicilor din Italia: „Cine va va ingriji maine?”. Si-au aruncat la pamant halatele

externe

Mii de medici si studenti la medicina au demonstrat vineri in toata Italia pentru a solicita o reforma a invatamantului in sectorul lor, in special o crestere a numarului de burse pentru specializari, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Circa o suta de medici generalisti si studenti adunati la Milano si-au aruncat la pamant halatele albe. Unii dintre ei agitau pancarte cu mesajele „Fara medici nu raman decat miracolele” sau „Cine va va ingriji maine?”.

O scena identica s-a derulat la Roma, in fata parlamentului, unde s-au adunat circa 100 de manifestanti. Printre mesajele de pe bannere, „Fara specialisti, sistemul sanitar se prabuseste” sau „Fara specialisti, ministrii va vor acorda ingrijire”.

Miscarea de protest a fost organizata in 21 de orase italiene, printre care Napoli, Bologna, Genova, Torino, Florenta sau Palermo.

Medicii tineri si studentii in ultimul an, care au avut cu totii o mare contributie in timpul pandemiei de COVID-19, cer o mai buna punere in valoare a muncii lor si o cariera cu perspective mai sigure.

„Sa plecam de la o serie de date: pana in 2025, peste 60% dintre colegii nostri specialisti si medicii generalisti se vor retrage. Data fiind actuala politica sanitara, nu va exista suficient personal pentru a-i inlocui. Dreptul la ingrijire si la sanatate al tuturor cetatenilor va fi in consecinta pus in pericol”, se mentioneaza intr-un comunicat al organizatorilor.

„Nu mai acceptam sa fim numiti eroi, pentru ca a acorda asistenta medicala este o alegere de viata cotidiana pentru noi. Nu dorim aplauze, vrem pur si simplu ca drepturile noastre sa fie recunoscute”, adauga comunicatul.

Mai mult despre: ,

Comentarii: