Revolta armata in Rusia. Comandantul unui centru de recrutare din Siberia a fost impuscat de un tanar care a refuzat sa mearga pe front in Ucraina: „Nimeni nu pleaca nicaieri” – Video

externe

Un tanar rus l-a impuscat pe comandantul comitetului local de recrutare militara dintr-un oras siberian dupa ce i-a spus ca va refuza sa lupte in razboiul din Ucraina, anunta The Guardian.

Aleksandr Eliseev, un comandant rus din Ust-Ilimsk, Rusia, a fost impuscat luni, 26 septembrie, la un birou de inrolare militara. Ust-Ilimsk este un oras cu aproximativ 85.000 de locuitori din regiunea Irkutsk din Siberia.

Inregistrarea video a aratat cum barbatul inarmat, imbracat in camuflaj, a tras in oficial de la mica distanta, in timp ce alti potentiali recruti pentru invazia rusa fugeau din incapere. Rapoartele spun ca au fost trase cel putin trei focuri de arma.

„Barbatul care a tras in seful comisiei de recrutare a biroului de inrolare militara din Ust-Ilimsk a fost retinut. El s-a dovedit a fi un locuitor local in varsta de 25 de ani, Ruslan Zinin”, anunta Nexta.

Potrivit rapoartelor preliminare, Zimin insusi ar fi trebuit sa fie mobilizat astazi.

Un martor ocular la impuscaturi  a declarat ca nu existau detectoare de metale la biroul de inregistrare si inrolare militara. Nici documentele recrutilor nu au fost verificate: „S-au uitat la convocare, au tras o nota in registru si au plecat. Avea o arma ca cea din ‘Brat-2’ (un popular film din Rusia – n,red,), foarte asemanatoare, ca o pusca cu teava taiata cu fierastraul”, a declarat martorul ocular al impuscaturilor.

Exista informatii contradictorii cu privire la faptul ca comandantul, care conduce si comisia locala de recrutare, a murit. In imaginile video se vede cum este scos din cladire si pus pe o targa. El nu se misca in inregistrare.

Guvernatorul regiunii Irkutsk, Igor Kobzev, a scris pe aplicatia de mesagerie Telegram ca seful biroului de recrutare se afla la spital in stare critica si ca tragatorul retinut „va fi pedepsit in mod absolut”.

Potrivit unui martor, barbatul l-a impuscat pe comandantul militar dupa ce acesta a tinut un discurs de incurajare „stangaci” pentru ca barbatii sa mearga sa lupte in Ucraina. „Nimeni nu va pleca nicaieri”, a spus tanarul cu cateva momente inainte de a deschide focul, a declarat un martor pentru publicatia Baikal People.

Acesta este cel mai recent incident legat de anuntul lui Vladimir Putin privind mobilizarea partiala, care a dus la primirea de catre sute de mii de barbati rusi a documentelor de chemare in lupta.

O jumatate de duzina de centre de recrutare au fost incendiate in ultima saptamana, iar politia a efectuat sute de arestari in intreaga tara pentru a dispersa protestele locale declansate de acest anunt.

Comentarii: