Revolta fara precedent in sanatate: „Nu vrem sa trecem in subordinea sefilor numiti politic”. Ministrul PSD al Sanatatii a amenintat sute de oameni cu masuri penale

news

Sute de inspectori sanitari au semnat un protest prin care solicita ca inspectiile sanitare sa nu fie trecute in subordinea directiilor de sanatate publica locala. Aceste directii sunt conduse de persoane numite politic.

Prin decizia Comisiei de Sanatate a Camerei Deputatilor, PSD vrea sa treaca Inspectia Sanitara in subordinea DSP-urilor locale. Dupa descoperirea afacerii Hexi Pharma, dar si a altor crize din sanatate, fostul ministru Vlad Voiculescu a decis sa separe inspectiile sanitare de influentele locale.

Ministrul Florian Bodog, care a condus el insusi inspectia sanitara in 2011, isi doreste acum sa anuleze masura lui Vlad Voiculescu, informeaza tolo.ro. Sefii judeteni vor ca inspectiile din spitale si toate celelalte inspectii sa revina la dispozitia lor, pentru ca, sustin ei, ”asa vor fi mai eficiente”. Ministrul Bodog crede acelasi lucru.

Insa inspectorii sanitari s-au opus. ”Initial, colegii nostri din cateva judete au intocmit un punct de vedere, in care au explicat de ce masura pe care si-o doreste ministrul va avea consecinte negative asupra sanatatii publice si sigurantei pacientului din spitale. Sute de oameni s-au adaugat initiativei”, povesteste un om din Inspectia Sanitara.

Potrivit documentului, sutele de oameni care l-au semnat atrag atentia asupra ”conflictului clar de interese in care vor ajunge directorii executivi ai DSP-urilor, care se vor ocupa si de autorizare si de control”. De asemenea, semnatarii atrag atentia ca pot aparea mai usor ”infractiuni de coruptie” daca inspectia sanitara iese de sub coordonarea nationala integrata si revine sub controlul direct al judetelor.

Enervati, sustin surse din mai multe judete, sefii DSP au luat urmatoarele masuri, sustinuti de ministru: s-a scotocit corespondenta electronica, in cautarea initiatorilor, s-au schimbat e-mailurile inspectiei sanitare, astfel incit ele sa treaca intii pe la sefii de DSP, inainte de a ajunge la Bucuresti, unii inspectori au fost presati sa renunte ei si oamenii lor la semnaturi.

In fiecare judet, inspectorul sef are in subordine intre 5 si 20 de oameni. Sute de oameni din jumatate de judete, practic tot personalul inspectiilor, au citit si au fost de acord cu argumentele colegilor lor. Au semnat documentul si l-au trimis la Bucuresti.

Potrivit tolo.ro, in faca acestei actiuni fara precedent, ministrul Sanatatii, Florian Bodog PSD) i-a amenintat pe semnatarii protestului cu masuri penale.

„Se spune ca PSD este de partea functionarilor publici, de partea celor care lucreaza la stat. Ei bine, nu. PSD este pur si simplu de partea PSD, a propriilor baroni si a propriilor interese. Daca cineva se opune acestor interese este amenintat, tras pe linie moarta sau eliminat”, a comentat fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, protestul inspectorilor sanitari.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: