Revolta in SUA, imagini socante de la granita cu Mexicul: „Imagini care amintesc de patrulele de sclavi”

externe

Imagini socante cu ofiteri calare care incoloneaza migranti haitieni de-a lungul frontierei dintre SUA si Mexic evoca comparatii sumbre cu sclavia din SUA si cu maltratarea istorica a populatiei de culoare din aceasta tara, informeaza BBC.

Imaginile difuzate pe scara larga, realizate de un fotograf AFP la inceputul acestei saptamani, arata agenti ai Politiei de Frontiera americane calare care isi folosesc fraiele impotriva migrantilor haitieni si ii imping inapoi spre raul Rio Grande, care desparte Texasul de Mexic.

Secretarul pentru Securitate Interna, Alejandro Mayorkas, a declarat ca agentii incercau sa gestioneze fluxul de migranti care traversau raul. El a promis ca departamentul sau va investiga rapoartele privind presupusele abuzuri.

Multi americani au comparat imaginile cu reprezentari istorice ale sclaviei – care a fost abolita in 1865 – si cu alte perioade intunecate pentru persoanele de culoare din SUA.

De exemplu, o imagine distribuita pe scara larga compara o fotografie recenta de la granita americana cu un desen istoric in care un sclav african este tras cu o franghie si lovit cu biciul.

„Este exact ceea ce este. Este oribil si este raul pur”, a declarat pentru BBC News Angela Byrd, o afro-americana care locuieste in Washington DC. „Este foarte descurajant, din cauza legaturilor istorice pe care noi – fie ca este vorba de haitieni, cubanezi sau afro-americani – le avem cu un om, pe un cal, cu un bici”.

„Este o reamintire a istoriei Americii si a cat de departe am ajuns, dar si a cat de departe mai avem de parcurs”, a adaugat Byrd. „In mod clar, unii oameni sunt pregatiti sa se schimbe. Altii nu sunt”.

Oficialii au contestat faptul ca agentii i-au „biciuit” pe migranti. Sindicatul National Fraternal Order of Police, de exemplu, a precizat ca agentii tin pur si simplu fraiele folosite pentru a manevra caii.

Printre vocile proeminente care au vorbit despre aceste imagini se numara Derrick Johnson, presedintele si directorul general al Asociatiei Nationale pentru Progresul Oamenilor de Culoare (NAACP) – cel mai vechi grup de drepturi civile din tara. Luni,  Johnson s-a intalnit cu oficiali ai administratiei si cu membri ai Congressional Black Caucus pentru a discuta aceasta problema.

Johnson a afirmat ca evenimentele de la granita sunt „mult prea familiare pentru cei care cunosc istoria urata a Americii”.

Un alt observator, Bernice King – fiica celebrului lider al drepturilor civile Martin Luther King Jr. – a scris pe Twitter ca „Statele Unite trateaza oamenii asa cum vor, iar acest tratament a fost puternic conditionat de culoare si clasa timp de sute de ani”.

Anne Bailey, profesor si director al Centrului Harriet Tubman pentru studiul libertatii si echitatii de la Universitatea Binghamton, a explicat ca, desi imaginile sunt „dificile indiferent de istorie”, ele amintesc de „patrulele de sclavi” istorice.

Denumite uneori „paddy rollers” in perioada de dinaintea Razboiului Civil, patrulele de sclavi erau grupuri de barbati inarmati care supravegheau si controlau circulatia sclavilor sau erau folosite pentru a-i depista pe cei care scapasera de pe plantatiile din statele din sudul SUA. Acestea erau sustinute de proprietarii de terenuri si, in unele locuri, de statul insusi. „Erau acolo pentru a se asigura ca fiecare persoana de culoare a ramas la locul ei si a ramas pe plantatia lor”, a declarat Bailey. „Daca cineva era gasit ca nu se afla pe plantatia lor si se indrepta spre alta parte, trebuia adesea sa aiba un permis semnat de proprietarul sclavului”.

Aceste patrule, a adaugat doamna Bailey, erau adesea calare si echipate cu biciuri. „Aceste patrule de sclavi aplicau propriul lor tip de justitie. Erau sustinute de stat pentru a face tot ceea ce doreau pentru a pune persoana respectiva la locul ei, sau pur si simplu pentru a o pedepsi cu acele bice”, a spus ea.

Imaginile recente cu ofiteri calare care incoltesc persoane de culoare – in special barbati albi – apar in contextul in care SUA se afla „in mijlocul unei reglare de conturi rasiale”.

„Este ceea ce am fost. Dar nu cred, si sper, ca nu este ceea ce suntem”, a adaugat dna Bailey. „Dar [aceste imagini] ne aduc in minte imagini ale unui trecut urat, iar noi inca ne confruntam cu mostenirea acestuia”.

Mark Naison, profesor de istorie si de studii africane si afro-americane la Universitatea Fordham din New York, a declarat ca, in opinia sa, reactia la imaginile de la granita sunt un rezultat firesc al cresterii gradului de constientizare a publicului cu privire la maltratarea istorica a persoanelor de culoare in SUA.

„In ultimii 10 ani, a existat probabil o publicitate mai eficienta despre atrocitatile legate de rasismul din istoria SUA decat in ultimii 40 de ani”, a spus el.

„Istoria este vie. Imaginile se deplaseaza ca un foc salbatic”, a spus el. „Imaginile cu oameni de culoare – nu doar in timpul sclaviei, ci si dupa – atacati si agresati, sunt probabil mai vizibile acum decat au fost vreodata”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: