Revolutia a fost zdrobita in Kazahstan. Presedintele: „Ii multumesc in special presedintelui Putin. Am dat ordin sa se traga fara avertisment pentru a ucide”

externe

Presedintele kazah Kasim-Jomart Tokaev a declarat vineri ca a autorizat fortele de politie sa deschida focul ”fara avertisment” impotriva ”teroristilor”, a respins orice fel de negocieri si a promis ”eliminarea banditilor inarmati” pentru a pune capat revoltelor fara precedent din aceasta tara din Asia Centrala, care dureaza de mai multe zile, transmit AFP si Reuters, citate de Agerpres. El a mentionat ca  ”ordinea constitutionala a fost restabilita”.

”Am dat ordin sa se traga fara avertisment pentru a ucide”, a declarat Tokaev intr-o alocutiune televizata, adaugand ca ”teroristii continua sa distruga bunurile si sa foloseasca armele impotriva cetatenilor”.

Potrivit lui Tokaev, ”20.000 de banditi” – cu ”un plan clar” si cu ”un nivel inalt de pregatire de lupta” – au atacat capitala economica Almati, unde demonstratiile s-au transformat intr-o revolta impotriva puterii, protestatarii intrand in cladiri oficiale, dupa o crestere a pretului gazelor. Presedintele kazah a insistat ca ”banditii” care nu se predau ”vor fi distrusi”. El a anuntat crearea unui grup special pentru a-i vana si a-i aresta pe ”teroristi”.

Tokaev i-a ”multumit in mod special” presedintelui rus Vladimir Putin pentru reactia si ajutorul sau rapide si pentru ca a trimis trupe.

”Ii multumesc in special presedintelui rus Vladimir Putin. El a raspuns foarte rapid, si mai ales in mod amical, apelului meu”, a transmis Tokaev.

El a multumit si liderilor Chinei, Uzbekistanului si Turciei pentru asistenta acordata in stoparea revoltelor.

Presedintele kazah a indicat ca trupele de mentinere a pacii trimise de Rusia si de state vecine au sosit in Kazahstan la cererea autoritatilor kazahe si ca se vor afla in aceasta tara pentru o scurta perioada de timp pentru a asigura securitatea.

Intr-un comunicat separat, Ministerul Afacerilor Interne kazah a anuntat ca 26 de „criminali inarmati au fost lichidati” si peste 3000 dintre ei au fost arestati. De asemenea, potrivit ministerului, 18 politisti si membri ai garzii nationale au fost ucisi de la declansarea protestelor.

Totodata, Ministerul Apararii rus a anuntat ca unitati militare ruse sunt trimise pe calea aerului in Kazahstan ”24 de ore din 24” si controleaza aeroportul din Almati impreuna cu fortele de ordine locale, a relatat Interfax, preluata de Reuters. Controlul asupra aeroportului a fost preluat miercuri de un grup de protestatari, dar un reporter Reuters care s-a deplasat acolo joi a declarat ca personalul de securitate kazah i-a scos deja pe protestatari din acel perimetru.

La solicitarea guvernului kazah, Moscova a trimis militari ca parte a desfasurarii unei „forte colective de mentinere a pacii” a Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (CSTO), organism aflat sub controlul Rusiei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: