Revolutia din Iran. Politistii au renuntat la scuturi si casti si s-au unit cu manifestantii impotriva regimului: „Pe cand si in Rusia?” – Video

externe

Membri ai fortelor de securitate din Iran au decis a treaca de partea protestatarilor, anunta scriitorul David Patrikarakos prezentand „scene incredibile” de pe strazile zguduite de manifestatii din aceasta tara.

„Scene incredibile. Politia antirevolta se uneste cu protestatarii impotriva regimului”, a aratat scriitorul. In imagini poti fi vazuti politisti cu castile in maini care merg alaturi de manifestanti.

„Pe cand si in Rusia?”, se intreaba numerosi utulizatori de Twitter.

Doi membri ai fortelor de securitate din Iran au fost ucisi in timpul unor noi proteste fata de moartea tinerei kurde Mahsa Amini, transmite duminica agentia oficiala de presa IRNA, preluata de AFP.

Din 16 septembrie, cand Amini a decedat in arestul politiei de moravuri, Iranul este scena unor manifestatii impotriva regimului islamic.

Potrivit IRNA, un agent al militiei paramilitare Basij a murit duminica seara, dupa ce a fost ranit grav la cap in urma unui atac armat al multimii, in sudul capitalei Teheran.

Basij are legaturi cu Garzile Revolutionare, forta militara de elita a Iranului.

Tot sambata si-a pierdut viata si un membru al Garzilor, in timpul unor demonstratii la Sanandaj, capitala Kurdistanului iranian – provincia de unde era originara Amini, femeia in varsta de 22 de ani arestata pentru incalcarea codului vestimentar strict impus de regimul islamic.

Cele doua decese semnalate de IRNA ridica la 14 numarul mortilor din randul fortelor de securitate iraniene, in cele trei saptamani de la declansarea protestelor.

In acelasi timp, fortele de securitate, inclusiv politia si militiile de voluntari Basij, au arestat mii de protestatari si au ranit cateva sute. Potrivit grupurilor de sustinatori ai drepturilor omului, cel putin 130 de oameni au murit in urma violentelor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: