„Revolutia fiscala” a intrat in vigoare, ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial. Care este reactia reprezentantului FMI in Romania

news

Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, adoptata de Guvern in data de 8 noiembrie, a fost publicata vineri seara in Monitorul Oficial.

„Promovarea acestui act normativ este determinata in principal de necesitatea implementarii masurilor din domeniul fiscal cuprinse in programul de guvernare, a elaborarii Legii bugetului asigurarilor sociale de stat si a Legii bugetului de stat pentru anul 2018, a asigurarii predictibilitatii cadrului fiscal aplicabil pentru anul 2018 pentru mediul de afaceri si a introducerii unor masuri de consolidare a incasarilor din domeniul impozitului pe veniturile microintreprinderilor si TVA”, se arata in document.

De asemenea, promovarea acestor modificari au fost determinate si de a clarifica urgent situatiile in care organele fiscale pot refuza dreptul de deducere a TVA, pentru asigurarea aplicarii unui tratament unitar tuturor operatorilor economici, prevenirii si combaterii riscurilor de evaziune fiscala cu produse alcoolice si tutun prelucrat precum si de necesitatea reformarii sistemelor sociale publice din Romania in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor la bugetul asigurarilor sociale de stat si de responsabilizare a angajatorilor in ceea ce priveste plata la timp a contributiilor sociale obligatorii datorate atat de catre acestia, cat si de catre angajati. In acest sens se reduce numarul contributiilor sociale obligatorii, angajatorul urmand ca, in continuare, sa stabileasca, sa retina, sa declare si sa plateasca obligatiile datorate.

Potrivit actului normativ, nepromovarea actului normativ ar avea consecinte negative prin neadaptarea cadrului fiscal la actualele tendinte de erodare a bazei impozabile aferente impozitului pe profit, prin neintroducerea de masuri pentru combaterea acestora, poate avea drept consecinta inregistrarea unei conformari necorespunzatoare si nu ar putea fi promovate modificarile corelative ale legislatiei din domeniul muncii, sanatatii, de catre institutiile de specialitate, incepand cu aceeasi data, respectiv data de 1 ianuarie 2018.

Prin Ordonanta adoptata in aceasta saptamana, autoritatile au decis trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat si diminuarea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

De la 1 ianuarie 2018, nivelul contributiilor platite pentru salariul brut urmeaza sa scada cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, insa din totalul de 22,75% contributii datorate de angajator, 20 de puncte se transfera catre salariat. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contributii retinute de angajator in numele salariatului, iar contributiile ramase in sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (dupa transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente de munca, concediu medical, creante salariale.

Actul normativ a majorat de la 500.000 de euro la un milion de euro pragul veniturilor necesare pentru ca o companie sa fie considerata microintreprindere, astfel incat toate aceste firme vor plati un impozit de 1% pe venituri, in loc de 16% pe profit.

Totodata, a fost eliminata conditia privind realizarea de venituri din consultanta si management in urma careia, in prezent, firmele care obtin astfel de venituri pot plati impozit pe veniturile microintreprinderilor, daca aceste venituri nu depasesc 20% din veniturile totale.

Totodata, in acest sistem au fost incluse si persoanele juridice care nu intrau sub incidenta acestui impozit, respectiv persoanele juridice din domeniul asigurarilor, pietei de capital, din domeniul bancar, al jocurilor de noroc si din domeniul extractiei resurselor naturale scopul fiind transpunerea, in legislatia nationala, a prevederilor Directivei 2016/1164/UE, pentru combaterea externalizarii profiturilor companiilor multinationale.

Premierul Mihai Tudose a sustinut ca masurile fiscale adoptate miercuri de Guvern sunt sustenabile si vor produce efecte pozitive pentru Romania, inclusiv pensii mai mari.

„Masurile fiscale adoptate ieri sunt sustenabile si vor produce efecte pozitive pentru Romania, inclusiv pensii mai mari. Va asigur ca vom avea suficienti bani pentru a ne indeplini atat programul social de crestere a veniturilor cetatenilor, cat si investitiile in infrastructura rutiera, sanatate si educatie. Nu ne lasam impresionati de cei care vor doar sa scoata banii din Romania. Fac profit pe contributia romanilor, au venit in Romania pentru mediul de afaceri favorabil, atunci sa ne respecte, pentru ca si noi ii respectam! Fac profit aici, atunci sa plateasca aici!”, a scris Tudose, joi, pe Facebook.

Potrivit sefului Executivului, Comisia Europeana, FMI, BERD si Banca Mondiala au revizuit in crestere evolutia economiei romanesti pentru acest an.

In data de 9 noimebrie, Comisia Europeana (CE) a revizuit, in sus, estimarile referitoare la cresterea economiei si a deficitului Romaniei in 2017 si 2018, avertizand totodata, ca incertitudinile cu privire la politicile guvernamentale ar putea afecta cresterea economica.

Conform previziunilor economice de toamna publicate joi de Executivul comunitar, economia romaneasca ar urma sa inregistreze un avans de 5,7% in 2017, in crestere semnificativa fata de estimarile cuprinse in previziunile din primavara care indicau un avans al PIB de 4,3%.

Alejandro Hajdenberg, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria a declarat vineri  ca este foarte important ca toate masurile fiscale sa aiba in spate un studiu minutios de impact, iar scopul lor ar trebui sa fie reducerea graduala a deficitelor bugetare.

„Asa cum am relevat in raportul publicat pe marginea consultarilor in baza Articolului IV, publicat la inceputul acestui an, politica fiscala trebuie sa aiba ca scop reducerea graduala a deficitului bugetar. Este nevoie de masuri de consolidare pentru a reduce deficitul pana la tinta pe termen mediu de 1,5% din PIB. La fel de important, politica fiscala trebuie sa se bazeze pe masuri de mare calitate. Consideram ca este foarte important ca toate masurile sa fie subiectul unui studiu minutios de impact si sa evite volatilitatea inutila pentru gospodarii si firme”, a precizat Hajdenberg.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: