„Revolutia fiscala”, justificata printr-o uriasa minciuna. ANAF contrazice declaratiile premierului si ale ministrului Finantelor

news

Datele oficiale ale ANAF arata ca numarul firmelor cu restatnte fiscale este de 35.750, in timp ce ministru Finantelor sustinea ca numarul acestora este de 157.698.

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca, potrivit datelor de la 30 septembrie, exista 157.698 de angajatori care nu au platit contributii sociale pentru angajatii lor, aproximativ 2 milioane de persoane. Aceasta situatie a fost invocata ca motiv pentru decizia de a transfera integral contributiile la angajat, insotita si de reincriminarea ca fapta penala a retinerii si nevirarii contributiilor de catre angajator.

Potrivit bazei de date a ANAF, numarul firmelor cu restante fiscale, inclusiv contributii si impozit pe profit, se situa insa la sfarsitul lunii septembrie la 35.750, iar cel al persoanelor fizice, inclusiv activitati independente si profesii libere, la 10.943, informeaza profit.ro.

„La data de 30 septembrie 2017, exista 157.698 de angajatori care nu au platit contributii sociale pentru angajatii lor. Numarul angajatilor aferent acestor companii este de 2,076 milioane. Este o pondere foarte mare a celor care pina acum evitau plata contributiilor sociale ale angajatului catre bugetul de stat. Masura va fi completata cu introducerea sanctiunii de evaziune fiscala si realizarea unui dosar penal in momentul in care angajatorul face retinere la sursa si refuza sa plateasca mai departe catre statul roman si bugetul de stat contributiile retinute angajatului”, a spus ministrul.

ANAF publica doar datoriile peste anumite plafoane, pentru a nu incarca lista datornicilor cu contribuabili cu sume infime, cum ar fi un mare contribuabil care ar avea o restanta de 500 de lei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: