Revolutia procurorilor. 52 de procurori incearca sa blocheze a 7-a tentativa a Liei Savonea de instalare a Adinei Florea in fruntea Sectiei Speciale

news

Procurorul Codrut Olaru, membru al CSM, a primit marti o solicitare din partea a 52 de procurori din cadrul Parchetului General, DNA si DIICOT prin care i se solicita ca in sedinta de astazi sa voteze pentru amanarea discutarii punctelor privind numirea Adinei Florea la sefia Sectiei Speciale, pana la pronuntarea hotararii prealabile a CJUE.

Cei 52 de procurori i-au trimis o scrisoare lui Codrut Olaru in care ii cer sa voteze pentru amanarea punctelor de pe ordinea de zi a CSM legate de Sectia Speciala, informeaza surse judiciare citate de ziare.com.

Codrut Olaru reprezinta in CSM procurorii din Parchetul General.  Votul lui Codrut Olaru este decisiv in sedinta de marti din CSM, cele doua tabere au cate noua voturi.

CSM este format din 19 membri: 14 procurori si judecatori alesi de adunarile magistratilor, 3 membri de drept – ministrul Justitiei, seful Inaltei Curti si procurorul general – si 2 membri ai societatii civile.

Deciziile din CSM sunt insa controlate de mai multi magistrati al caror lider informal ar fi presedintele institutiei, Lia Savonea. Din acest grup fac parte judecatorii: Nicoleta Tint (Curtea de Apel Brasov), Evelina Oprina (Tribunalul Ilfov), Gabriela Baltag (Tribunalul Neamt), Mariana Ghena (Inalta Curte – fost presedinte CSM) si Simona Marcu (Inalta Curte – fost presedinte CSM).

Frecvent, Savonea si restul colegelor isi impun punctul de vedere in plen cu ajutorul membrilor din societatea civila: Victor Alistar si Romeo Chelariu.

Cei sapte membri CSM care solicita amanarea discutiilor privind SS si implicit amanarea numirii Adinei Florea sunt atat procurori (Tatiana Toader, Cristian Ban, Florin Deac si Nicolae Solomon), cat si judecatori (Andrea Chis, Bogdan Mateescu si Mihai Balan). Ana Birchall si procurorul general interimar al Romaniei, Bogdan Licu sunt alaturi de cei sapte.

Presedintele CSM, Lia Savonea, a convocat, marti, o noua sedinta a plenului Consiliului, care are pe ordinea de zi numirea Adinei Florea la sefia Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ).

Totodata, pe ordinea de zi se afla si dispunerea masurilor legale cu privire la cererea lui Gheorghe Stan referitoare la rezervarea unui post de procuror la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie, pana la incetarea mandatului de judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei.

Adina Florea a promovat concursul pentru functia de procuror sef al SIIJ in luna iunie, insa ea nu a fost numita efectiv, deoarece sedintele convocate de Lia Savonea pe aceasta tema au fost amanate de sase ori, dupa ce majoritatea procurorilor din CSM au refuzat sa se prezinte.

La ultima sedinta a Plenului CSM, din 8 octombrie, au lipsit patru procurori, ministrul Justitiei, Ana Birchall, si procurorul general interimar, Bogdan Licu.

Refuzul procurorilor de a mai veni la sedintele de plen au determinat-o pe Lia Savonea sa anunte o „criza fara precedent” in cadrul institutiei, ea declarand ca va sesiza CCR in privinta unui conflict juridic de natura constitutionala generat de actiunile ministrului Justitiei, Ana Birchall, pe care o acuza de „ingerinta grava in activitatea procurorilor” si de „actiuni de subminare a autoritatii CSM”.

De asemenea, Lia Savonea a propus modificarea legislatiei, in sensul reducerii cvorumului pentru sedinte la 2/3 dintre membri, dar si sanctionarea celor care lipsesc nejustificat cu pierderea functiei in cadrul Consiliului.

De cealalta parte, procurorii sunt nemultumiti de faptul ca Lia Savonea a initiat „in secret” un proiect de modificare a legii Agentiei Nationale de Integritate, fara ca ei sa fie anuntati.

Procurorii ii mai reproseaza Liei Savonea ca emite comunicate in numele CSM si nu sunt de acord de modul in care sunt convocate sedintele de plen.

In plus, Lia Savonea si Ana Birchall se afla in conflict deschis pe mai multe teme, ministrul Justitiei reprosandu-i in dese randuri presedintelui CSM ca nu o consulta atunci cand convoaca sedintele de plen, dar si ca CSM intarzie de trei luni sa trimita un punct de vedere cu privire la rapoartele GRECO.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: