externe

Revolutie anti-Beijing in Hong Kong? Regimul comunist anunta ca au aparut forte de „rezistenta ascunsa”

La aniversarea a 26 de ani de la retrocedarea Hong Kongului de catre Marea Britanie, liderul din Hong Kong a declarat, sambata, ca orasul trebuie sa se protejeze impotriva „fortelor distructive care se angajeaza intr-o rezistenta ascunsa”, noteaza France Presse, citata de Agerpres.

Potrivit lui John Lee, Hong Kong este acum „in mare masura stabil”, dar inca tinta tarilor care se opun ascensiunii Chinei.

„Exista si forte distructive care se angajeaza intr-o rezistenta (…) ascunsa in Hong Kong”, a adaugat fostul sef al securitatii.

„De aceea trebuie sa ramanem vigilenti si sa luam noi insine initiativa de a proteja securitatea nationala”, a mai spus el.

Marea Britanie a cedat fosta sa colonie catre China in 1997, lasand loc unui model de guvernare de 50 de ani numit „o tara, doua sisteme”, urmand sa garanteze libertatile fundamentale si o oarecare autonomie.

Pana in 2019, 1 iulie a fost ocazia de a demonstra libertatile de care se bucura orasul in comparatie cu China continentala, cu mii de locuitori defiland in timpul sarbatorilor pentru a-si exprima revendicarile politice si sociale.

Dar aceasta defilare, ca orice adunare, este interzisa de politie de doi ani, oficial din motive sanitare si de siguranta.

Potrivit criticilor guvernului, legea securitatii nationale impusa in 2020 de Beijing dupa protestele din 2019 a anulat libertatile promise.

In discursul sau, John Lee a mai spus ca centrul financiar, a carui economie a suferit din cauza restrictiilor stricte impuse in timpul pandemiei de coronavirus, se afla pe „o cale rapida de revenire la normalitate”.

El a declarat ca se asteapta ca PIB-ul sa creasca „aproximativ 3,5 pana la 5,5%” in 2023.

Responsabil pentru raspunsul de securitate al Hong Kongului la manifestatiile din 2019, Lee a depus juramantul ca lider al orasului la 1 iulie anul trecut, dupa ce a candidat la post fara opozitie si cu sprijinul Beijingului.

Regiunea Administrativa Speciala (RAS) chineza a respectat asa-numita politica „zero Covid” a Beijingului timp de aproape trei ani, cu pretul separarilor familiale, al opririi turismului si unei lovituri dure pentru afaceri.

Cu toate acestea, orasul a avut una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate din lume din cauza COVID-19 – in principal din cauza ratelor scazute de vaccinare, in special in randul persoanelor in varsta, aminteste AFP.

Foto: ro.depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

5 ore ago

Basescu: „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei”

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o…

4 ore ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

6 ore ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

6 ore ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

7 ore ago