Revolutie in CIA. Agentii vor refuza sa aplice metode de TORTURA chiar daca presedintele SUA va ordona

externe

Michael Hayden, fost director al NSA si CIA a declarat ca actualul candidat la presedintia SUA, Donald Trump, va avea o surpriza uriasa atunci cand Fortele Armate ale SUA vor refuza sa-i asculte ordinele, daca acestea se vor dovedi a fi ilegale.

Trump a vorbit, in mod specific, de reintroducerea metodei de tortura numita „waterboarding” (inec simulat), o metoda controversata de interogare, interzisa de Conventia de la Geneva.

Ostaticului i se pune o carpa pe gura dupa care i se toarna apa peste acel loc.Trump a spus ca va reintroduce aceasta metoda intr-o clipa, desi Obama renuntase la ea. Trump spune ca aceasta va fi folosita in lupta contra teroristilor.

„Inecul simulat” a fost interzis imediat ce Obama a preluat postul de presedinte al SUA in 2009, scrie Daily Mail.

Metoda a fost uzitata intens de americani in prime zile ale razboaielor din Irak si Afganistan. Tactica era folosita pentru a aduna cat mai multe informatii de la captivi.

Multi nu vedeau „simularea inecului” drept tortura. Republicanii au criticat aspru decizia lui Obama de a scoate in afara legii aceasta metoda, spunand ca presedintele a dovedit slabiciune in fata inamicilor, recunoscand totodata ca SUA a gresit cand a folosit „waterboarding”.

„Daca Trump va ordona asa ceva guvernului, atunci fortele armate trebuie sa refuze a indeplini acest ordin”, a mai spus Hayden. Tema despre tortura aplicata teroristilor in SUA a devenit populara in mass-media americana, dupa ce s-a aflat ca „waterboarding” era una dintre preferatele CIA.

La inceputul lui decembrie 2014, o comisie a Senatului a publicat peste 500 de pagini dintr-un raport al CIA datat 2001-2009, perioada in care presedinte a fost republicanul George W. Bush, in care se vorbea despre diverse metode neconventionale de a aduna informatii de la inamic. Programul CIA a fost declarat ineficient si cinic. Hayden a condus CIA intre 2006-2009 si stie bine despre ce vorbeste.

Trump a sustinut, de asemenea, ca ar ucide membrii familiilor teroristilor ISIS, in cadrul planului sau de a eradica aceasta grupare.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: