Revolutie contra Liei Savonea. Bogdan Pirlog si Asociatia Initiativa pentru Justitie acuza „presiuni enorme la adresa magistratilor”

news

Asociatia Initiativa pentru Justitie o acuza pe presedintele CSM, Lia Savonea, de „presiune enorma” asupra magistratilor in contextul crimelor de la Caracal. Sectia de judecatori a CSM a atacat violent Initiativa pentru Justitie pentru ca a vorbit de „frica” cu care au actionat magistratii la Caracal.

„Este inadmisibil a se folosi aceasta tragedie in vederea atacarii asociatiilor de magistrati in sensul ca, prin criticarea anumitor modificari legislative (efectuate deja sau aflate in faza controlului de constitutionalitate) manipuleaza faptele (?) si creeaza o stare de dezbinare. Reamintim ca democratia nu presupune consens, ci libertate de exprimare, transparenta decizionala, libertate de criticare a legilor si proiectelor de lege, in scopul imbunatatirii acestora si crearii cadrului necesar apararii drepturilor cetatenilor”, afirma asociatia, care este condusa de procurorii Bogdan Pirlog, Sorin Lia si Ionut Marcu.

Ei spun ca CSM le-a distorsionat declaratiile pentru a manipula opinia publica.

„Pe de alta parte, nicio asociatie a magistratilor nu a afirmat, cum se sustine in comunicat, ca „justitia in Romania nu se poate infaptui fara sprijinul si implicarea Serviciului Roman de Informatii”. Nu este conform cu rolul constitutional al CSM ca referirea intr-un comunicat al unei alte asociatii profesionale de procurori la faptul ca tehnica de localizare disponibila in prezent pentru solutionarea dosarelor penale este deficitara sa fie distorsionata intr-o concluzie de genul celei prezentate in comunicat.

De asemenea, nu este conform cu rolul constitutional al CSM ca o sectie sa afirme, cu referire la diverse opinii exprimate de jurnalisti, magistrati sau simpli cetateni ca „alegatiile privind presupusa frica in a actiona conform legii, generata de modificarile legislative si de potentialele verificari ale Inspectiei Judiciare si Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie nu pot fi acceptate si sunt incalificabile”. Orice persoana are dreptul la opinie, de a face presupuneri si de a cauta solutii pentru ca activitatea de justitie sa se desfasoare fara presiuni asupra magistratilor. Din chiar cele prezentate mai sus, la pct. 1 al prezentului comunicat rezulta ca exista argumente in sensul ca Inspectia Judiciara si SIIJ sunt instrumente de presiune asupra magistratilor. Daca unii dintre acestia se tem, iar altii nu, este un aspect care tine de taria individuala, insa rolul CSM este de a-i proteja de presiuni nejustificate, nu de a sesiza, prin presedintele sau, Inspectia Judiciara si SIIJ inainte de a sti clar pentru ce si in pofida dispozitiilor legale privind competenta”, se mai arata in comunicat.

In incheiere, Lia Savonea si grupul ei de fidele sunt acuzate de incalcari ale prevederilor legale.

„Ca asociatie profesionala de magistrati ne exprimam profunda ingrijorare cu privire la tot mai desele si mai nonsalantele incalcari de catre Consiliul Superior al Magistraturii, prin anumiti membri ai sai, a prevederilor legale. Reamintim cu acest prilej ca in sedinta din 15.05.2019, cu majoritate, Plenul CSM a numit in functia de inspector-sef al Inspectiei Judiciare pe judecator Lucian Netejoru, validand un concurs desfasurat dupa reguli contrare Regulamentului, stabilite de comisia de concurs condusa de presedintele CSM Lia Savonea, iar in sedinta din 18.07.2019, sectia pentru judecatori a numit in functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie pe judecator Corina Alina Corbu pe o perioada de 3 ani, incepand cu data de 15.09.2019, desi art. 53 alin. 4 din Legea nr. 303/2004 impune ca depunerea candidaturilor sa se faca in termen de 30 de zile de la data la care functia a devenit vacanta, iar functia nu era vacanta, actualul presedinte al Inaltei Curti fiind in sala si protestand la momentul sustinerii interviului de catre singura candidata in aceasta procedura ilegala.

In acest context, consideram ca presiunea la care sunt supusi magistratii a ajuns sa fie enorma. Atragem atentia asupra faptului ca denigrarea magistratilor de catre cei care ar trebui sa le apere independenta, inainte de a le fi macar cercetate faptele ori pentru simplul fapt ca au indraznit sa critice modificari legislative, precum si solicitarea unor controale lipsite de baza legala, de catre un „garant al independentei justitiei” care sfideaza facand numiri in cele mai inalte functii din sistemul judiciar cu incalcarea flagranta a legii, reprezinta un pericol real la adresa justitiei”, mai spune asociatia.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: