Revolutie in Kazahstan, presedintele cere ajutorul Rusiei. Protestatarii au daramat statuile dictatorului Nursultan Nazarbaiev

externe

Presedintele Kazahstanului, Kassim-Jomart Tokaev, a cerut miercuri ajutorul Rusiei si al aliatilor sai pentru a reprima revoltele care afecteaza tara sa si care sunt opera, in opinia sa, a ”teroristilor” antrenati in strainatate, relateaza AFP, citata de Agerpres.

”Astazi le-am cerut sefilor de stat ai Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC) sa ajute Kazahstanul sa invinga amenintarea terorista”, a declarat presedintele kazah la televiziunea de stat, adaugand ca in fruntea manifestatiilor se afla ”bande teroriste” care au ”primit un antrenament aprofundat in strainatate”.

Cel putin opt membri ai fortelor de ordine si militari au fost ucisi in revoltele care afecteaza Kazahstanul de cateva zile, a anuntat Ministerul de Interne, citat de media locale. Potrivit sursei citate, 317 membri ai politiei si ai Garzii Nationale au fost de asemenea raniti ”de multimea furioasa”.

Kazahstanul a decretat miercuri stare de urgenta pe intreg teritoriul dupa ce manifestatiile declansate din cauza unei cresteri bruste a pretului la gaze si combustibil au degenerat in violente, multimea luand cu asalt cladiri guvernamentale, dintre care unele au fost incendiate, noteaza AFP, citand media ruse.

Intr-un efort de a stopa criza, presedintele Kassim-Jomart Tokaev a demis guvernul si a decretat stare de urgenta in mai multe regiuni ale Almati si in capitala Nur-Sultan, redenumita recent in onoarea fostului presedinte Nursultan Nazarbaiev. Autoritatile kazahe au decretat de asemenea restrictii de circulatie intre 23:00 si 07:00.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: