Revolutie tacuta a judecatorilor impotriva dominatiei PSD din CSM. Lia Savonea este la un pas de a fi data afara

politica

Curtea de Apel din Cluj a votat la limita, in adunarea generala, revocarea din Consiliul Superior al Magistraturii a Liei Savonea, potrivit unor magistrati care au dorit sa fie anonimi. Este a treia curte de apel care voteaza pentru demiterea judecatoarei care este si presedinte al CSM pe anul acesta.

Jurnalistul Ionel Stoica mentioneaza ca scorul a fost de 24 la 23. Judecatoarea Dana Girbovan s-ar fi opus.

Pana acum, pentru revocarea Liei Savonea s-au mai pronuntat prin vot Curtile de Apel din Brasov si Pitesti.

Considerata o apropiata a PSD, Lia Savonea are o influenta mare la Curtea de Apel Bucuresti, ea fiind reprezentanta acestor instante in consiliul care care reglementeaza activitatea magistratilor si care avizeaza mutarea, avansarea, numirea sau demiterea magistratilor, mentioneaza Europa Libera.

Pentru a fi revocata din CSM, mai este nevoie de votul a sapte curti de apel din tara.

Revocarea actualei presedinte a CSM a fost ceruta la inceputul anului, fiind declansata procedura pe fondul protestelor magistratilor. Dupa ce Guvernul a emis ordonanta 7, care i-a dat puteri Sectiei speciale de investigare a magistratilor si mai multe atributii reprezentantilor CSM, magistratii, fie ei procurori sau judecatori, au criticat-o pe Savonea pentru ca le-a tradat interesele. Pe cand magistratii protestau in strada fata de asaltul coalitiei PSD-ALDE asupra Justitiei, reclamand stirbirea independentei Justitiei, Savonea s-a prezentat la Palatul Victoria, la negocieri cu premierul Dancila si cu ministrul de atunci al Justitiei, Tudorel Toader.

Mai mult, desi breasla i-a cerut-o, iar magistratii protestau in strada, Savonea a refuzat sa prezinte, ca sefa a CSM, obiectii la ordonanta 7.

Pe langa aceste acuzatii, presa a scris in mai multe randuri ca sotul judecatoarei este apropiat de PSD si face afaceri cu firma Tel Drum, controlata multa vreme de familia lui Liviu Dragnea si prietenii sai.

Solicitari de demitere din CSM au venit, in ultimele luni si din partea asociatiilor profesionale de magistrati, care reunesc aproape jumatate din numarul total al procurorilor si judecatorilor din Romania.

Potrivit legii, doar instantele care au numit-o in CSM, respectiv Curtile de Apel, pot cere revocarea sa, prin vot, in adunare generala.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: