#Rezist. Protest urias la Praga impotriva coruptiei. Peste 200.000 de oameni cer demisia premierului – Video

externe

Peste 200.000 de cehi, potrivit politiei – 250.000, conform organizatorilor – s-au adunat sambata la Praga pentru a cere plecarea premierului miliardar Andrej Babis, pe care il acuza de coruptie. Protestul are loc in ajunul implinirii a 30 de ani de la Revolutia de catifea care a dus la caderea comunismului in fosta Cehoslovacie, relateaza Reuters si AFP, citate de Agerpres.

Manifestantii veniti din intreaga Republica Ceha s-au strans in parcul Letna, arborand steaguri ale tarii si ale Uniunii Europene. Politia a precizat pe Twitter ca numarul participantilor este in crestere.

Miscarea „Milioane de momente pentru democratie”, organizatoarea manifestatiei, l-a indemnat pe premierul Babis sa-si reglementeze conflictul de interese de care este acuzat sau sa se retraga.

Populistul Babis se confrunta si cu o ancheta a Comisiei Europene in legatura cu un conflict de interese in care ar fi implicat in legatura cu holdingul sau, Agrofert, cu afaceri in agricultura, industria chimica si media. Premierul respinge aceste acuzatii si dezminte de asemenea ca ar fi colaborat cu securitatea in anii 80.

Sambata, in multimea adunata la Praga s-a scandat intre altele „suntem aici”, slogan auzit si la protestele de acum trei decenii.

Cei care au luat cuvantul in cadrul manifestatiei – inclusiv fosti disidenti participanti si la protestele din 1989 – l-au pus sub semnul intrebarii si pe presedintele Milos Zeman, favorabil apropierii de Rusia si China. Intr-un interviu acordat portalului ParlamentniListy.cz, Zeman a insistat ca premierul „Andrej Babis a primit 1,5 milioane de voturi la alegeri”, iar el insusi „2,85 milioane de voturi”, in timp ce participantii la protestul de sambata reprezinta comparativ „doar o mica fractiune”.

„Unii dintre politicienii nostri nu inteleg de ce suntem aici. Altii nu vor sa-si strice vacanta”, a acuzat Benjamin Roll, vicepresedintele miscarii Milioane de momente pentru democratie. „Lupta pentru libertate si democratie nu se termina niciodata”, a subliniat el.

Mai mult despre: ,

Comentarii: