Rezistenta anti-talibana, atacata de 27 de elicoptere ale Pakistanului. Rebelii: „Avem muntii, avem valea, ei au drumurile. Luptam pentru libertatea noastra”

externe

Canalul american de stiri Fox News a anuntat miercuri ca Pakistanul a trimis ajutoare militare talibanilor pentru a-i infrange pe rebelii din Valea Panjsir. 

Fox News a anuntat, citatand surse ale CENTCOM (US Central Command), ca 27 de elicoptere pline de forte speciale pakistaneze opereaza in Panjshir, cu sprijinul dronelor pakistaneze”, anunta un jurnalist aflat la Kabul.

Rezistenta a acuzat deseori implicarea Pakistanului in sprijinul talibanilor. Transmit ca nu vor ceda, chiar daca fortele talibane controleaza principalele drumuri din Valea Panjshir.

„Ei sunt pe drumurile principale. Noi avem valea, muntii. Luptam pentru libertatea noastra”, a anuntat Rezistenta.

Talibanii au tras mai multe focuri de arma in aer marti la Kabul pentru a dispersa o manifestatie care denunta in special represiunea lor violenta in Panjshir si ingerinta Pakistanului, considerat drept aliatul apropiat al talibanilor, informeaza France Presse.

Aproape 70 de afgani, majoritatea femei, s-au adunat in fata ambasadei pakistaneze, purtand pancarte si strigand sloganuri ostile Islamabadului.

Ei au fost apoi rapid dispersati de focuri de arma trase in aer de catre combatantii talibani la fata locului.

„Femeile afgane vor ca tara lor sa fie libera (….). Ne-am saturat ca Pakistanul sa bombardeze Panjshir, ne-am saturat sa asteptam la aeroport”, a declarat pentru AFP una dintre manifestante, Sarah Fahim, originara din provincia Kapisa, aproape de Panjshir, la nord-est de Kabul.

Talibanii continua sa se consulte in vederea formarii guvernului lor dupa ce au revenit rapid la putere la 15 august. Mai multe mici manifestatii impotriva lor au avut loc de atunci in orase precum Kabul, Mazar-i-Sharif sau Herat.

Demonstratiile au reunit mai ales femei care cereau sa nu fie excluse din spatiul public de catre talibani, care le-au interzis sa studieze si sa iasa singure din casa in timpul regimului lor brutal din anii ’90.

Revenirea brusca la putere a talibanilor a provocat in ultimele saptamani un aflux la aeroportul din Kabul, unde zeci de mii de afgani au fugit din tara lor.

Combatantii islamisti au pus mana pe putere in ultimele provincii pe care nu le controlau fara prea multe lupte, cu exceptia micii provincii enclava Panjshir.

Dar talibanii au declarat luni ca au recucerit provincia, ucigand acolo mai multi sefi militari, si ca acum controleaza intreg Afganistanul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: