Rezistenta este vie si lupta in munti. Taliban capturat dupa o ambuscada lansata de fortele de rezistenta din Valea Panjshir

externe

Fortele anti-talibane de rezistenta continua sa lupte in muntii din Valea Panjshir, zona in care talibanii au reusit sa intre, insa acestia controleaza doar drumurile principale si cateva localitati. Ascunsi in munti, luptatorii anti-talibani lanseaza numeroase ambuscade, asa cum faceau si in vremea ocupatiei sovietice.

„Imaginea unui luptator taliban care ar fi fost capturat de fortele de Rezistenta ieri in Panjshir”, se anunta pe un cont de Twitter apropiat Rezistentei.

Rezistenta anti-talibana din Valea Panjshir a anuntat zilele trecute ca aceasta iarna „va fi mortala” pentru talibani. Rezistenta s-a regrupat in muntii din zona dipa ce talibanii au trimis forte coplesitoare in valem ajutati fiind si de avioane pakistaneze.

„Ne consolidam pozitiile si suntem gata de lupta. Iarna pentru inamici talibanii va fi complicata si mortala. Victoria voastra nu inseamna ca am pierdut, este doar un pas inapoi pentru un salt mai mare”, s-a transmis pe un cont de Twitter al Rezistentei.

Rezistenta a inceput deja sa intinda ambuscade talibanilor, la fel cum a procedat in anii ’80 impotriva invadatorilor sovietici.

„Fortele de rezistenta au intins o ambuscada unei pozitii talibane in cursul noptii in Valea Panjshir, ucigand si capturand cel putin o duzina de luptatori talibani. Se raporteaza lupte in curs de desfasurare in districtele Anaba, Rokha, Dara, Abshar si Paryan din Panjshir”, s-a anuntat joi pe un cont de Twitter al Rezistentei.

Ahmad Massoud, liderul fortelor de rezistenta afgane care lupta impotriva talibanilor, a fost invitat in Parlamentul European, a anuntat miscarea sa miercuri, relateaza dpa.

Un purtator de cuvant al Frontului rezistentei nationale (NRF) a declarat ca inca nu s-a luat o decizie privind acceptarea, sau nu, a invitatiei de catre Massoud.

Dupa cucerirea rapida a Afganistanului de catre talibani in luna august, fiul unui faimos comandant de gherila a format o rezistenta armata impotriva talibanilor in provincia sa de bastina, Panjshir.

Talibanii au recurs apoi la o campanie militara dura in Panjshir si au cucerit biroul guvernatorului si alte obiective, fortandu-i pe luptatorii lui Massoud sa se retraga in munti in zone foarte greu accesibile.

Ahmad Massoud le-a cerut recent oamenilor sa se revolte impotriva talibanilor in orice mod posibil. Dar dupa capturarea Panjshir nu se stie cu exactitate unde se afla acesta.

Un membru al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, Bart Groothuis, a declarat marti, in cadrul unui discurs in plenul PE, ca Massoud lupta pentru un viitor mai bun.

Eurodeputatul a afirmat ca Massoud calca pe urmele tatalui sau, Ahmad Shah Massoud, cu care Parlamentul a colaborat in urma cu doua decenii.

El a contribuit la plecarea trupelor sovietice din Afganistan si mai tarziu a luptat cu talibanii in timpul regimului lor dintre 1996 si 2001.

In aprilie 2001, Ahmad Shah Massoud, la invitatia UE, s-a intalnit cu oficiali de rang inalt ai blocului comunitar la Strasbourg, in Franta.

El a fost ucis in 2001 de Al-Qaida si este perceput de multi drept un erou national, noteaza dpa.

Mai mult despre:

Comentarii: