Opozitia lui Lukasenko la eforturile Kremlinului de a absorbi Belarusul slabeste – ISW

externe

putin, lukasenko

Kremlinul isi continua incet-incet incercarea strategica de a absorbi Belarusul, potrivit raportului Institutului american pentru studierea razboiului (ISW), relateaza Glavcom.

Astfel, la 29 noiembrie, Ministerul Dezvoltarii Economice al Rusiei si Ministerul Economiei din Belarus au convenit asupra unui nou pachet de masuri de integrare intr-o uniune pentru perioada 2024-2026, menite sa intensifice eforturile Kremlinului de a absorbi Belarusul.

Presedintele rus Vladimir Putin si presedintele autoproclamat al Belarusului, Alexandr Lukasenko, vor semna probabil in 2024 pachetul de integrare, considera analistii.

ISW noteaza ca Lukasenko a rezistat anterior eforturilor Kremlinului de a integra si mai mult Belarus intr-o uniune. „Dar evenimentele recente, inclusiv moartea finantatorului lui Wagner, Evgheni Prigojin, si prabusirea acordului din 24 iunie 2023 dintre Putin, Prigojin si Lukasenko, care a acordat azil mercenarilor Wagner in Belarus, au slabit probabil capacitatea lui Lukasenko de a rezista in continuare eforturilor de integrare in Statul Uniunii”, se arata in raportul analistilor americani.

ISW reaminteste ca Lukasenko s-a autointitulat garantul statalitatii belaruse inaintea alegerilor parlamentare din Belarus din 2024 si a celor prezidentiale din 2025, afirmand la 10 noiembrie ca tinerii lideri belarusi ar trebui sa vina la guvernare cu scopul de a „salva tara ( Belarus – n.r. )”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: