Rezistenta, parada a victoriei dupa ce a alungat talibanii dintr-o provincie afgana: „Vesti bune, in urmatoarele saptamani rezistenta se va extinde”

externe

Rezistenta anti-talibana din Valea Panjshir anunta ca a reusit sa elibereze provincia Andarab de talibani. Pe mai multe conturi de Twitter ale Rezistentei au fost postate imagini cu fortele anti-talibane sarbatorind victoria.

„Parada victoriei fortelor Frontului de Rezistenta #Andarab in interiorul orasului dupa alungarea dusmanilor”, anunta Rezistenta. Aceasta mentioneaza ca 15 talibani au fost ucisi iar alti zece au fost luati prizonieri.

Ali Maisam Nazari, purtatorul de cuvant al Frontului Rezistentei, a declarat intr-un interviu la RFI: „Am vesti bune ca in urmatoarele saptamani rezistenta se va extinde in diferite parti ale Afganistanului”.

Un fost comandant taliban afgan, aflat in detentie in Statele Unite de un an, a fost inculpat pentru uciderea a trei militari americani si a interpretului lor in 2008 in Afganistan, au anuntat procurorii federali din New York, informeaza vineri France Presse.

Haji Najibullah, in varsta de 45 de ani, arestat in Ucraina si extradat in SUA in octombrie 2020, fusese inculpat deja pentru rapirea unui jurnalist american si a doi civili afgani in 2008.

Potrivit unui comunicat al Departamentului Justitiei, procurorii federali din Manhattan au adaugat joi si acuzatia de terorism, pentru ‘atacuri purtate de Najibullah si de combatanti talibani la ordinele sale impotriva trupelor americane’.

Este mentionat ‘in special un atac din 26 iunie 2008 impotriva unui convoi militar american, in care au fost ucisi trei soldati americani si interpretul lor afgan’.

‘Intr-una din fazele cele mai periculoase ale conflictului din Afganistan, Haji Najibullah era in fruntea unui grup de temut de insurgenti care au terorizat o parte a Afganistanului si au atacat trupele americane’, a aratat procurorul Audrey Strauss in comunicat.

In ce priveste rapirea si captivitatea timp de sapte luni a unui jurnalist si a doi afgani, Departamentul Justitiei refuza in continuare sa le dezvaluie identitatea, insa la acea vreme, in noiembrie 2008, un reporter al New York Times, David Rohde, fusese rapit in Afganistan impreuna cu un translator si un sofer.

Potrivit cotidianului, care reusise sa tina secreta rapirea lui Rohde pentru a nu-l pune in pericol, acesta a reusit sa evadeze in iunie 2009.

Zece din cele 13 capete de acuzare impotriva lui Haji Najibullah sunt pasibile de condamnari la inchisoare pe viata.

Dupa 20 de ani de prezenta militara, Statele Unite si-au retras trupele la sfarsitul lunii august din Afganistan, unde talibanii au preluat din nou puterea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: