Rezistenta Poloniei da roade. Sute de migranti blocati la granita UE vor sa se intoarca in Irak. Ei intentionau sa ajunga in Germania

externe

Guvernul irakian a anuntat ca va organiza joi un prim zbor de repatriere a migrantilor irakieni blocati la frontiera intre Belarus si Polonia „pe baza voluntara”, relateaza luni France Presse, citata de Agerpres.

„Irakul va efectua o prima cursa pentru cei care doresc sa se intoarca acasa de buna voie in data de 18 a acestei luni” din Belarus, a declarat Ahmed al-Sahaf, purtator de cuvant al Ministerului de Externe irakian, la televiziunea publica in noaptea de duminica spre luni.

El nu a precizat cate persoane se vor putea imbarca la acest zbor Minsk-Bagdad. Pana acum, Irakul „a contabilizat 571 de irakieni” blocati la frontiera polono-belarusa care s-au declarat pregatiti sa revina „voluntar” in Irak, a explicat Sahaf.

Acesti irakieni, originari in cea mai mare parte din regiunea autonoma Kurdistan din Irak, fac parte din grupul de mii de migranti din Orientul Mijlociu blocati in prezent la frontiera intre Belarus si Polonia, tara membra a Uniunii Europene.

Legaturile aeriene regulate intre Bagdad si Minsk sunt suspendate din luna august, iar consulatele Belarusului din Bagdad si Erbil, capitala Kurdistanului irakian, sunt inchise de peste o saptamana.

Aceste masuri, a explicat Sahaf, „au redus calatoriile irakienilor (spre Belarus), dar problema este ca unii se duc acolo cu zboruri indirecte, via Turcia, Qatar, Emiratele Arabe Unite si Egipt”.

Migrantii kurzi irakieni spun ca fug de dificultatile economice si instabilitatea cu care se confrunta regiunea lor, situata in nordul Irakului.

Unii dintre ei, intervievati de AFP, spun ca vor sa intre in Polonia si apoi sa plece in Germania sau Marea Britanie in speranta de a gasi perspective economice mai bune.

Soarta lor este sursa unui impas in relatiile dintre UE si SUA, pe de o parte, si Belarusul, sustinut de Rusia, aliatul sau, pe de alta.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, se deplaseaza luni la Bagdad pentru a discuta cu privire la aceasta criza a migratiei.

Pe de alta parte, Emiratele Arabe Unite au interzis luni cetatenilor din Afganistan, Siria, Yemen si Irak sa se imbarce la cursele spre Minsk, in contextul in care Uniunea Europeana acuza ca aceste zboruri au fost folosite pentru a transporta mii de migranti in Belarus cu scopul de a genera o criza umanitara la granita sa, potrivit Reuters.

Compania aeriana de stat Belavia din Belarus a indicat intr-o notificare ca aceasta decizie a cabinetului de ministri din EAU a fost emisa duminica.

Mii de migranti din Orientul Mijlociu sunt blocati in padurile din Belarus la frontiera cu Polonia, Letonia si Lituania, toate state membre ale UE care refuza sa-i lase sa intre pe teritoriul blocului comunitar, in conditiile in care temperaturile se apropie de pragul inghetului. Cativa dintre ei au decedat si exista temeri privind siguranta celorlalti pe masura ce se apropie iarna.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: