Rezultate surprinzatoare la alegerile din Franta. Socialistii sufera o umilinta istorica: „Un recul fara precedent”

externe

Partidul centrist al noului presedinte francez Emmanuel Macron se pregateste sa obtina o majoritate zdrobitoare in Adunarea Nationala (camera inferioara) dupa ce a pulverizat partidele traditionale si extrema dreapta in primul tur al alegerilor legislative de duminica, marcate printr-un absenteism record, comenteaza AFP, citata de Agerpres.

Miscarea prezidentiala, „La Republique En Marche” (LREM) si aliatii sai centristi, dispunand de aproximativ o treime din voturi, vor obtine in al doilea tur duminica viitoare intre 400 si 445 de locuri din cele 577 ale Adunarii Nationale, cu mult peste numarul necesar pentru o majoritate absoluta, conform estimarilor institutelor de sondare.

„Franta se intoarce”, a lansat premierul Edouard Philippe, laudand meritele unui presedinte care „a stiut sa incarneze in Franta, ca si pe scena internationala, increderea, vointa si curajul”.

Chiar si un ministru implicat intr-un scandal de tranzactie imobiliara, Richard Ferrand, s-a calificat detasat in turul al doilea.

Acest scor arata performanta unei miscari care, doar dupa un an de existenta, a reusit sa dinamiteze partidele traditionale de stanga si de dreapta care isi imparteau puterea in Franta de 60 de ani.

Potrivit rezultatelor definitive publicate in cursul noptii de Ministerul de Interne, LREM si aliatii sai centristi au obtinut 32,32% din sufragiile exprimate, la mare distanta de dreapta (21,56%) si de partidul de extrema dreapta Frontul National (13,20%).

„Franta Nesupusa” (France Insoumise, LFI), partidul stangii radicale condus de Jean-Luc Melenchon, si Partidul Comunist au obtinut impreuna 13,74% din voturi, iar Partidul Socialist si aliatii sai 9,51%, in timp ce ecologistii doar 4,30%.

Absenteismul a atins un nivel record de 51,29%, potrivit ministerului.

Dreapta, care spera la inceputul campaniei sa-l priveze pe presedintele Macron de majoritate si sa-l forteze la coabitare, ar obtine intre 70 si 130 de locuri in Adunarea Nationala.

Un rezultat „dezamagitor pentru familia noastra politica”, a recunoscut fostul presedinte al Adunarii, Bernard Accoyer, in timp ce un lider al coalitiei de dreapta Francois Baron a lansat un apel la mobilizare pentru a se evita „concentrarea puterilor” intr-un „singur si acelasi partid”.

La stanga, Partidul Socialist al fostului presedinte Francois Hollande, care controla jumatate din Adunarea Nationala care si-a incheiat mandatul, a obtinut mai putin de 40 de locuri. „Un recul fara precedent”, a recunoscut seful sau Jean-Christophe Cambadelis, eliminat duminica la fel ca si fostul candidat al PS la prezidentiale Benoit Hamon.

Partidul extremei drepte Frontul National, condus de Marine Le Pen, care ajunsese in urma cu o luna in al doilea tur al alegerilor prezidentiale, a suferit de asemenea o infrangere zrdobitoare: estimarile ii acorda intre unu si 10 locuri in cadrul noului parlament, fata de doua in legislativul precedent — insuficiente pentru a constitui un grup parlamentar.

Pentru acest partid antiimigratie si eurofob este o „deceptie „, a recunoscut vicepresedintele sau Florian Philippot.

Marine Le Pen, care ar putea sa-si faca pentru prima oara intrarea in parlamentul francez dupa ce sosise in frunte in circumscriptia sa din nordul Frantei, i-a invitat pe „alegatorii patrioti” la o „puternica mobilizare”.

La cealalta extrema, stanga radicala a lui Jean-Luc Melenchon ar obtine intre 10 si 23 de locuri.

Aceste alegeri nu au reusit sa-i mobilizeze pe francezi. Pentru prima oara dupa aproape 60 de ani, absenteismul in primul tur al legislativelor depaseste pragul de 50%, ceea ce reflecta — potrivit expertilor — o forma de fatalism in fata „valului” Macron.

Aceasta situatie vine sa confirme setea de reinnoire politica a francezilor, care au eliminat la alegerile prezidentiale lideri ai partidelor traditionale in favoarea unui barbat de 39 de ani, inca necunoscut in urma cu cativa ani, al carui guvern grupeaza personalitati de dreapta, de stanga si ale societatii civile.

Printre candidatii investiti de LREM se afla un mare numar de cetateni nealesi vreodata si provenind din domenii diferite: toreador, matematician, pilot de vanatoare etc.

Lipsa lor de notorietate si de experienta pare sa fie compensata de popularitatea noului sef al statului francez.

Primii pasi considerati de multi reusiti pe scena internationala in fata „greilor” Donald Trump, Angela Merkel si Vladimir Putin, increderea investitorilor, toate acestea au influentat votul francezilor. Presedintele proeuropean beneficiaza de o veritabila „Macronmanie”.

Consolidat de o probabila larga majoritate in Adunare; Emmanuel Macron va avea libertatea de a-si aplica programul de reforme social-liberale: moralizarea vietii politice, flexibilizarea dreptului muncii, reducerea deficitlor publice pentru a se conforma regulilor europene.

Berlinul, care solicita de mult timp reforme structurale Parisului, l-a felicitat duminica pe presedintele francez pentru „marele succes” al partidului sau. „Cancelarul #Merkel: Felicitarile mele sincere lui @Emmanuel Macron pentru marele succes al partidului sau in primul tur. Un vot pentru reforme”, a transmis prin Twitter purtatorul de cuvant al Angelei Merkel, Steffen Seibert.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: