Rezultatul alegerilor din Groenlanda, dupa o campanie dominata de amenintarile lui Trump ca va anexa insula. A castigat partidul de opozitie pro-business

externe

groenlanda

Partidul de opozitie pro-business din Groenlanda a castigat marti alegerile parlamentare de pe insula arctica, in urma unei curse dominate atat de amenintarea  presedintelui american Donald Trump ca va anexa insula, cat si de apelurile tot mai intense din partea rezidentilor pentru independenta fata de Danemarca, relateaza CNN.

Partidul de centru-dreapta Demokraatik, care pledeaza pentru o abordare mai lenta a independentei, conduce cu 29,9% din voturi, depasind partidul de stanga de guvernamant Inuit Ataqatigiit, potrivit rezultatelor oficiale preliminare.

„Oamenii vor schimbarea… Vrem mai multe afaceri pentru a ne finanta bunastarea”, a declarat liderul Demokraatit, Jens-Frederik Nielsen, pentru Reuters, dupa anuntarea rezultatelor.

Nielsen va purta acum discutii cu alte partide pentru a incerca sa formeze o coalitie guvernamentala.

Partidul de guvernamant in exercitiu, Inuit Ataqatigiit, s-a clasat pe locul al treilea, cu 21,4% din voturi. Partenerul sau de coalitie de stanga, Siumut, a ajuns pe locul patru, cu 14,7%. Este o scadere uriasa fata de alegerile precedente, cand au castigat impreuna doua treimi din voturi.

Toate partidele dominante din Groenlanda, un teritoriu autonom danez bogat in petrol si gaze, sunt de acord cu dorinta de independenta fata de Danemarca. In aproape toate alegerile din ultimii ani, politicienii Groenlandei au promis ca vor lua masuri pentru a obtine autonomie – dar niciunul dintre ei nu a oferit un calendar concret.

Vorbind despre Groenlanda in discursul sau in fata Congresului de saptamana trecuta, Trump a spus: „Cred ca o vom obtine intr-un fel sau altul” – reaprinzand temerile ca Statele Unite ar incerca sa cucereasca insula prin forta sau constrangere economica.

Statele Unite au deja o baza militara in Cercul Arctic, in nord-vestul Groenlandei.

Analistii spun ca pozitia agresiva a presedintelui SUA a dat, de fapt, teritoriului arctic mai multa putere de negociere cu Danemarca si a dat impuls miscarii pentru independenta.

Danemarca a detinut Groenlanda ca si colonie pana in 1953, cand insula a obtinut puteri mai mari de autoguvernare. Apoi, in 2009, a castigat mai multe competente referitoare la minerale, politie si instantele de judecata. Dar Danemarca inca se ocupa de securitatea, apararea, politica externa si monetara a insulei. Groenlanda beneficiaza, de asemenea, de aderarea Danemarcei la Uniunea Europeana si NATO.

In timp ce politicienii groenlandezi au semnalat in mod repetat ca nu sunt interesati de anexare, ei sunt deschisi la acorduri cu Statele Unite pentru minerit de pamanturi rare, extinderea turismului, conexiuni diplomatice mai puternice si alte investitii.

Un sondaj din ianuarie, comandat de ziarele daneze si groenlandeze, a constatat ca 85% dintre groenlandezi nu au vrut sa devina parte din SUA, aproape jumatate spunand ca interesul lui Trump este o amenintare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: