politica

Rezultatul ciolaniadei: PNL a pierdut 13 secretari de stat. PSD preia si sefia Comisiei Juridice, vor fi schimbati toti USR-istii care conduc comisii in Parlament

Negocierile dintre cele trei partide, PNL, PSD si UDMR au ajuns, duminica, la impartirea functiior din esalonul doi de guvernare, respectiv capitolul secretari de stat, prefecti, subprefecti, sefi de agentii. S-a decis ca PSD va avea 42 de secretari de stat in Guvern, in timp ce PNL va avea 34, iar UDMR, 8 secretari de stat, conform ponderii din Parlament, au declarat surse politice pentru News.ro. Liberalii pierd, astfel, 13 secretari de stat. Se vor face schimbari si in comisiile parlamentare, dupa ce se va oficializa noua majoritate din Legislativ.

Cei de la PNL si UDMR isi impart functiile in comisiile parlamentare, unde reprezentantii USR care detin conducerea acestor comisii vor fi schimbati, dupa reconfigurarea majoritatii parlamentare, ponderea urmand sa fie de 9 comisii la PSD si 7 comisii la PNL.

Potrivit negocierilor, in Camera Deputatilor, la comisiile unde USR are in prezent presedinte, PSD va avea sefia comisiei juridice si a comisiei de munca, in timp ce PNL va primi presedintia comisiei de cultura, detinuta in prezent de Iulian Bulai.

La Senat, PNL ar urma sa primeasca sefia comisiei Economice, unde acum presedinte este senatoarea USR Silvia Dinica.

Urmeaza impartirea functiile de prefecti, subprefecti, sefi de agentii.

Sunt ultimele negocieri intre PNL-PSD si UDMR, pentru formarea noului Guvern, in care se va stabili de la ce partid va fi primul premier in rotatie.

Cele trei partide s-au pus de acord in privinta a 99,9% din intelegere, care urmeaza sa fie prezentata, luni, in forurile de conducere ale PNL si PSD, pentru validare. Tot luni vor avea loc consultarile de la Palatul Cotroceni, cu presedintele Klaus Iohannis, pentru desemnarea premierului, iar cele trei partide vor merge cu premierul si cu structura Guvernului.

Noua coalitie de guvernare va avea un Acord politic in care se precizeaza ca premierii de la PNL si PSD vor conduce Guvernul prin rotatie, cate un an si jumatate. Guvernul va avea un numar de ministere diferit, in functie de cine va da premierul.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Un individ inarmat, suspectat ca planuia sa dea foc unei sinagogi din Rouen, impuscat mortal de politistii francezi

Politia franceza a impuscat si ucis un suspect inarmat care parea ca planuia sa dea…

6 minute ago

Statele membre NATO iau in considerare trimiterea de instructori militari in Ucraina

Unele state membre NATO discuta posibilitatea de a trimite instructori sau contractori militari in Ucraina…

2 ore ago

Pentagonul: „Ucraina poate folosi arme din SUA doar pe teritoriul sau. Nu ne-am schimbat pozitia”

Pentagonul anunta ca nu si-a schimbat pozitia in ceea ce priveste utilizarea de catre Ucraina…

18 minute ago

Marcel Ciolacu se lauda ca a pornit constructia celor trei spitale regionale promise de PSD de 15 ani si da asigurari ca ele vor fi gata in 2028

Premierul Marcel Ciolacu si-a manifestat, vineri, satisfactia fata de inceperea lucrarilor de constructie a celor…

36 de minute ago

Dupa tentativa de asasinare a premierului slovac Fico, si omologul sau polonez, Donald Tusk, a primit amenintari cu moartea

Premierul polonez Donald Tusk a scris joi pe X ca a primit amenintari cu moartea…

3 ore ago

Directorul uneia dintre cele mai temute inchisori din Columbia, asasinat dupa ce fusese amenintat cu moartea de catre detinuti

Directorul inchisorii La Modelo, una dintre principalele unitati penitenciare din Columbia, a fost asasinat joi…

2 ore ago