Riscuri majore ale sforaitului asociat cu apneea in somn. Doctorul Beatrice Mahler avertizeaza: „Sforaitul este un semnal de alarma”

life

Sforaitul asociat cu apneea in somn poate induce la nivelul organismului modificari ale concentratiei de oxigen, iar scaderea oxigenului din sange are repercusiuni la nivelul tuturor organelor si sistemelor, a declarat miercuri, pentru Agerpres, managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler.

Medicul a afirmat ca atunci cand o persoana sforaie trebuie sa se prezinte la medic pentru o evaluare de somn.

„Sforaitul este un semnal de alarma pentru persoana care este informata de partener sau i se spune ca sforaie. Nu intotdeauna stim ca sforaim sau este foarte rar cand percepem aceste sunet si stim despre noi ca producem acest zgomot in timpul somnului, insa cu siguranta atunci cand el este prezent este aproape obligatoriu sa ajungem in cabinetul unui medic care trebuie sa faca evaluare de somn. Evaluarea de somn este importanta, deoarece sforaitul presupune o modificare a fluxului de aer la nivelul gatului. Aerul este blocat si vibratia pe care o da in valul palatin produce acest zgomot care uneori este foarte deranjant. Pe langa faptul ca este foarte deranjant pentru cei din jurul nostru, el induce la nivelul organismului modificari ale concentratiei de oxigen. Scaderea oxigenului in sange are repercusiuni pe toate organele si sistemele”, a explicat Mahler.

Potrivit managerului, organismul persoanei care are o scadere a oxigenului ca urmare a obstructiei la nivelul gatului functioneaza intr-o stare de alarma, intr-o stare de hipoxemie moderata uneori, alteori chiar severa.

„De foarte multe ori la acesti pacienti descoperim sindromul de apnee in somn ca si diagnostic de pacient sforaitor. Sindromul de apnee in somn induce modificari multiple. De la afectarea imunitatii, imunitate care este afectata nu doar prin actiune directa asupra limfocitelor, fiind cu mecanisme de aparare scazute in momentul in care scade concentratia de oxigen din sange, dar si modificari inflamatorii sistemice, care la o persoana obeza cu colesterol deja crescut creste riscul de declansare a accidentelor vasculare cerebrale, a infarctului miocardic, a complicatiilor pe aparatul cardiovascular care sunt extrem de severe”, a sustinut Beatrice Mahler.

Ea a spus ca pentru evaluarea persoanelor care au apnee in somn medicul ofera un holter care indica concentratia de oxigen, miscarile abdomenului, miscarile toracelui, fluxul de aer de la nivelul cailor aeriene si inregistreaza sforaitul daca acesta este prezent.

„Pentru evaluare, de regula medicul ofera un holter cu care evalueaza somnul. Aceste aparat evalueaza concentratia de oxigen, miscarile abdomenului, miscarile toracelui, fluxul de aer de la nivelul cailor aeriene si inregistreaza sforaitul daca acesta este prezent. In functie de numarul de apnei pe care le inregistram pe ora, pacientul beneficiaza de tratament suportiv, adica incercam impreuna cu colegii din zona ORL sa evaluam zona nasului daca sunt obstructii severe, impreuna cu ortodontii sa corectam modificarile dentare care pot sa interfereze cu o respiratia normala pe parcursul noptii, dar nu intotdeauna ajunge”, a aratat medicul.

Beatrice Mahler a spus ca in cazul unui pacient obez se recomanda scaderea in greutate.

„Daca pacientul are obezitate, scaderea in greutate pe care o recomandam pacientilor este oarecum obligatorie. De foarte multe ori nevoia de a sustine caile aeriene deschise este prezenta si acest lucru se poate face cu ajutorul unui aparat care induce o presiune in caile respiratorii astfel incat in timpul inspirului, cat si in timpul expirului caile aeriene raman deschise, iar oxigenul poate intra si zgomotul aferent sforaitului nu se mai aude”, a mai spus medicul.

Pacientii care sufera de apnee in somn si care nu se trateaza resimt stari de oboseala permanenta, dureri de cap, unii prezinta valori crescute al tensiunii arteriale, iar consecintele pot fi grave, precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral.

„Daca vorbim de pacientul care nu se trateaza, el va resimti o stare de oboseala permanenta, (…) practic omul care sforaie sau care are apnee in somn nu mai reuseste sa se odihneasca, chiar daca doarme 8-9 ore pe noapte el nu va avea un somn odihnitor. Se trezeste cu dureri de cap dimineata, este mult mai agitat, mult mai nemultumit, foarte multi pacienti au valori crescute ale tensiunii arteriale care nu raspund la tratament. Unii fac tulburari de ritm cardiac care se datoreaza scaderii oxigenului, dar nici intr-un caz nu se gandesc ca ar putea fi o problema legata de somnul ineficient si necalitativ din timpul noptii. Pana la consecinte care sunt extrem de grave: infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral care practic afecteaza pacientul pe tot parcursul vietii ulterioare”, a mai afirmat medicul.

Beatrice Mahler a spus ca in ultimul an a crescut numarul persoanelor care s-au adresat medicului pneumolog din cauza ca nu dorm bine noaptea, sforaie si se simt obositi.

„Pot spune ca in ultimul an am avut mai multi pacienti decat in oricare alta perioada de pana acum care s-au adresat medicului pneumolog, care au venit la medic pentru ca nu dorm bine noaptea, pentru ca partenerul le spune ca sforaie, pentru ca se simt obositi. Este un lucru bun, dar inca sunt destul de putini (n.r. pacienti care se adreseaza medicului) fata de numarul mare de persoane care au aceste probleme”, a sustinut Mahler.

Potrivit acesteia, pacientii cu apnee in somn risca sa produca accidente rutiere, intrucat somnul necalitativ poate sa afecteze capacitatea de concentrare si sa scada atentia la volan.

„Un risc foarte important este riscul de accident rutier, pentru ca somnul necalitativ poate sa afecteze capacitatea de concentrare si sa scada atentia la volan. Barbatii sunt de doua ori mai multi sforaitori decat femeile, deci si sindromul de apnee in somn frecvent la barbati decat la femei, dar este de foarte multe ori legat de prezenta obezitatii, insa nu este conditie obligatorie”, a mai afirmat medicul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: