„Rizea, mars acasa. DNA te asteapta”. Protest la Chisinau, PSD-istului trebuie sa i se retraga cetatenia moldoveneasca

politica

Partidul „Democratia Acasa” din republica Moldova a organizat vineri un protest la Chisinau in care le-a cerut autoritatilor sa ii retraga cetatenia moldoveneasca fostului deputat PSD Cristian Rizea. Condamnat la inchisoare cu executare in Romania, acesta duce o viata de lux la Chisinau.

„Cerem anularea cetateniei pentru fugarul Rizea”, „Moldova nu este tara fugarilor condamnati”, „RIZEA MARS ACASA – DNA TE ASTEAPTA”, „DNA, va asteptam sa treceti Prutul”, sunt mesajele transmise de protestatari.

Acestia s-au aflat in fata complexului imobliar de lic Crown Plaza, unde Rizea isi are domiciliul.

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, condamnat definitiv la patru ani si opt luni de inchisoare cu executare in Romania, a fost surprins joi intr-un restaurant de lux din Chisinau. El blocase strada cu o limuzina de lux Range Rover.

Rizea a fost surprins de activistul civic Vasile Costiuc, joi dupa-amiaza, in timp ce fuma o narghilea in restaurantul „Sisters” din centrul Chisinaului. Rizea era insotit de un bodyguard, care a incercat sa-l intimideze pe Costiuc.

Intrebat de ce nu pleaca in Romania si de ce nu-si ispaseste acolo pedeapsa, Rizea a raspuns „casa mea e Moldova, de doi-trei ani”. Totodata, intrebat cine i-a oferit cetatenia moldoveveneasca, Dodon sau Plahotniuc, Rizea a raspuns ca „legea”.

Presedintele Igor Dodon a anuntat vineri, 16 octombrie, ca va face tot posibilul ca politicianul fugar Cristian Rizea sa fie extradat in Romania. Totodata, seful statului a precizat ca Rizea va ramane fara cetatenia moldoveneasca.

Familia Rizea a aterizat linistita la Chisinau, in Republica Moldova, pe 1 februarie 2019. El a obtinut cetatenie moldoveneasca atat pentru el, cat si pentru familia sa. Ulterior, el si membrii familiei au primit alte seturi de documente, sub alte nume, respectiv Mihai Cristian Luigi (ex-Cristian Rizea), Mihai Josett-Anne-Marie si Mihai Albert Cristian.

Cristian Rizea detine un apartament in cea mai luxoasa zona a Chisinaului in complexul Crown Plaza Park. ”Mihai Cristian Luigi” se recomanda in Chisinau ca fiind director general al statiei TV Realitatea din Moldova, post de televiziune derivat din postul romanesc Realitatea TV, controlat de Maricel Pacuraru.

In decembrie 2017, Cristian Rizea a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 4 ani si 8 luni de inchisoare cu executare intr-un dosar in care a fost gasit vinovat de trafic de influenta, spalare de bani si influentarea declaratiilor. Politicianul a fost acuzat de DNA ca a pretins in mod direct unui om de afaceri suma de 300.000 de euro, disimulata sub forma a doua contracte de imprumut fictive.

Banii au fost ceruti in schimbul promisiunii lui Rizea, indeplinita ulterior, ca va interveni la Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) si Primaria comunei Chiajna astfel incat sa fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor doua autoritati.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: