Robert Cazanciuc propune ca soferilor prinsi bauti sau drogati la volan sa li se interzica dreptul de a conduce pe o perioada de pana la zece ani

politica

Robert Cazanciuc, proiect de lege, soferi, bauti, drogati, interzicere, condus, zece ani

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a anuntat depunerea unui proiect legislativ care prevede, printre altele, interzicerea dreptului de a conduce pe o perioada de pana la 10 ani in cazul soferilor depistati sub influenta drogurilor sau alcoolului, scrie Agerpres.

„Am depus, astazi, asa cum am promis public, un proiect legislativ menit sa previna si sa combata cu mai mare fermitate si eficienta traficul de droguri, care a luat o asa amploare in ultimul timp incat am ajuns sa asistam la din ce in ce mai multe drame in societatea noastra, inclusiv la tragedii pe soselele tarii”, a scris Cazanciuc pe pagina personala de Facebook.

Potrivit acestuia, sunt vizate mai multe legi care opereaza in domeniul combaterii traficului de droguri.

Senatorul Robert Cazanciuc arata ca dreptul de a mai conduce vehicule va fi interzis pe o perioada de pana la 10 ani in cazul depistarii soferilor sub influenta drogurilor sau alcoolului. In plus, pedeapsa cu inchisoarea nu va mai putea fi amanata.

„Se vor majora pedepsele privind si finantarea faptelor ce au legatura cu traficul si consumul de substante psihoactive. Produsele psihoactive, mijloacele de producere a lor, banii, valorile sau orice alte bunuri dobandite prin valorificarea produselor vor fi confiscate”, precizeaza senatorul PSD.

De asemenea, folosirea minorilor in derularea de operatiuni cu substante psihoactive va fi o circumstanta agravanta in savarsirea infractiunilor privind traficul de droguri.

„Va fi redusa la maxim durata in care consumatorii vor intra in programe de consiliere pentru a evita tragedia de la 2 Mai, al carei autor a refuzat, la 17 ani, sa urmeze asistenta de specialitate”, afirma Robert Cazanciuc.

Daca in forma in vigoare a legii se pedepseau doar faptele mentionate, prin noul proiect, initiat de senatorul Robert Cazanciuc (PSD) si deputata Diana Tusa (PSD), se pedepseste si tentativa.

„Punerea la dispozitie, cu stiinta, cu orice titlu, a unei locuinte sau a unui local ori a oricarui alt loc amenajat, in care are acces publicul, pentru consumul fara drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive ori tolerarea consumului fara drept in asemenea locuri, precum si tolerarea consumului, fara drept, de produse susceptibile a avea efecte psihoactive, de catre proprietarul, chiriasul sau administratorul unui imobil aflat in stare de degradare, dezafectat ori in constructie se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani si interzicerea unor drepturi”, se arata intr-o prevedere nou introdusa in art. 19 al Legii 194/2011.

Alte noi prevederi stipuleaza ca „administrarea sau remiterea, fara reteta medicala, de produse susceptibile a avea efecte psihoactive unei persoane” si „indemnul la consumul fara drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, prin orice mijloace”, se pedepsesc cu inchisoare de la 1 la 5 ani, respectiv cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani.

Finantarea in orice mod a savarsirii faptelor mentionate se sanctioneaza cu pedepsele prevazute de lege pentru acestea, limitele speciale ale acestora majorandu-se cu o treime.

Daca faptele prevazute la art. l6 („fapta persoanei care, fara a detine autorizatie eliberata in conditiile prezentei legi, efectueaza fara drept operatiuni cu produse stiind ca acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava) au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 15 la 25 de ani.

Senatul va fi prima Camera care va dezbate aceasta propunere legislativa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: