Un roman se afla pe „lista neagra” a celor vanati de Kremlin. Lista neagra se afla in baza de date a Ministerului Afacerilor Interne de la Moscova

externe

Kremlin

Site-ul rusesc independent Mediazona a reusit sa patrunda in baza de date a Ministerului Afacerilor Interne de la Moscova si a descoperit ca Rusia cauta in mod activ nu numai zeci de politicieni si oficiali europeni pentru acuzatii penale, ci si un sef de stat – Kaja Kallas, prim-ministrul estonian, dar si sute de militari care lupta pe fronturile din Ucraina impotriva invaziei rusesti.

Sunt inclusi, de asemenea, numerosi oficiali militari ucraineni de rang inalt si sute de persoane pe care anchetatorii le eticheteaza drept „mercenari straini” in randurile fortelor armate ucrainene.

Printre acestia se afla si un cetatean roman, Ungur Valentin, nascut in 1980 si inrolat in Legiunea Internationala din Ucraina.

lista neagra, Kremlin, voluntar roman, Ucraina, Ungur Valentin

La sfarsitul anului 2020, cu un an si jumatate inainte de invazia Ucrainei, Alexander Bastrikin, seful Comitetului de Investigatii, a infiintat un departament special pentru „denazificare”.

Conform planului sau, angajatii acestui departament au fost insarcinati cu investigarea infractiunilor legate de „reabilitarea nazismului” si „denaturarea istoriei”.

Intr-un interviu acordat agentiei oficiale rusesti RIA Novosti, Bastrikin a descris aceasta masura ca fiind una generata „in contextul razboiului informational in curs de desfasurare” si al „incercarilor de reabilitare a nazismului atat in tara noastra, cat si in strainatate”.

Initial, unitatea nu a jucat niciun rol notabil – a fost implicata in cautarea persoanelor care au postat fotografii cu Adolf Hitler pe site-ul „Regimentul Nemuritorilor” sau a incercat fara succes sa clasifice demolarea unui terminal al aeroportului din Ekaterinburg din 1937 drept „reabilitare a nazismului”.

Totul s-a schimbat odata cu inceperea razboiului din Ucraina: „denazificarea” a devenit unul dintre pretextele pentru invazie, iar departamentul lui Bastrikin a fost rapid coplesit de munca. Pana in martie 2022, de exemplu, a existat un caz impotriva jurnalistului ucrainean Dmitri Gordon, iar pe canalul Telegram al departamentului au inceput sa apara aproape saptamanal comunicate de presa despre combaterea nazismului.

Dupa ce a examinat baza de date a Ministerului Afacerilor Interne privind persoanele cautate, Mediazona a descoperit ca rezultatul activitatii acestor departamente a fost reprezentat de sute de dosare penale impotriva unor straini care este putin probabil sa viziteze vreodata Rusia. Printre acestia se numara militari ucraineni, soldati ai Legiunii Internationale a Fortelor Armate ale Ucrainei, precum si politicieni si oficiali europeni care „reabiliteaza nazismul” prin decizia de a demonta monumentele sovietice.

In cazul in care un anchetator considera ca un acuzat a fugit de justitie, o astfel de persoana este declarata cautata. Ministerul Afacerilor Interne intretine baza de date a persoanelor cautate – ministerul nu dezvaluie detaliile privind modul in care este organizata, dar are un serviciu public care permite verificarea daca cineva se afla pe lista.

Anunturile de cautare nu specifica in temeiul carui articol este urmarita persoana respectiva – ceea ce face aproape imposibila distingerea cazurilor politice de restul cazurilor.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: