Roman pe frontul din Ucraina: „Stau de ceva timp cu oamenii astia si va spun. Nu pot fi invinsi, Ucraina va castiga”

news

Activistul brasovean Radu Hossu, prezent in aceste zile in apropierea liniilor de front din Ucraina, afirma hotarat ca „oamenii astia nu poti fi invinsi”. „Cu toate referendumurile ilegale ale rusiei, cu amenintarile obosite ale lui Putin, cu mobilizarea generala a rusiei, ascunsa sub denumirea de partiala, cu toate acestea, Ucraina va castiga”, subliniaza Hossu.

„Acum 7 luni nu-mi imaginam ca voi fi in Ucraina, documentand din prima linie un razboi ilegal, imoral, ilegitim generat de conducerea terorista a rusiei.
Acum 7 luni lumea noastra, a tuturor s-a schimbat. Azi eu stau sub focuri de artilerie, milioane de ucraineni sunt refugiati, peste 50 de mii de soldati rusi morti, preturi mai mari la produse, generate de invazia rusiei.

A fost invazia de 3 zile a lui Putin. Si au fost simboluri:

Ghost of Kiev, Russsian Warship Go Fuck Yourself – Soldatii de pe Insula Serpilor, „Dati-mi munitie, nu un taxi” – Zelensky. Armele au devenit vedete: Bayraktar, Sf. Javelin, HIMARS.

Si localitati au intrat in neagra istorie a atrocitatilor: Buchan Irpin, Makariv, Borodyanka, Izium, Mariupol.

NATO a devenit mai puternica, UE la fel. O emotie puternica de empatie si sustinere a poporului ucrainean. Emotie care incet, incet s-a stins. Mai palpaie prin unele parti, cum ar fi aici pe profil, datorita voua!

Au fost lupte grele, castigate de Ucraina: Batalia pentru Kiev, Batalia pentru Harkiv, Batalia pentru Mykolaiv, Batalia pentru Donbas (faptul ca rusii nu l-au cucerit, e o victorie in sine pentru Ucraina).

A fost Mariupol si Azovstal, unde am vazut ce inseamna eroii!

Sunt peste 11 milioane de persoane dislocate. Dintre care fiecare unul din trei copii nu mai sta unde statea inainte de acum 7 luni.

Apoi au urmat contraofensivele ucrainene: Contraofensiva Herson, Contraofensiva Harkiv. Vor urma si altele.

Stau de ceva timp cu oamenii astia si va spun. Nu pot fi invinsi. Cu toate referendumurile ilegale ale rusiei, cu amenintarile obosite ale lui Putin, cu mobilizarea generala a rusiei, ascunsa sub denumirea de partiala, cu toate acestea, Ucraina va castiga.

Ucraina va castiga, iar asta inseamna ca democratia va castiga in fata tiraniei. Libertatea va castiga in fata opresiunii. Empatia va castiga barbariei. Toate astea fiind posibile (si)cu ajutorul fiecaruia dintre voi.

Exact acum 7 luni eram nedormit de peste 24 de ore si nu-mi venea inca sa cred ca rusia a invadat Ucraina. Nu credeam ca voi calca pe exact acelasi teren pe care invadatorii rusi l-au crezut usor de cucerit, tinand o pisica in brate, in timp ce in spatele meu se aude artileria ucraineana lovind pozitiile ruse”, a scris Hossu pe Facebook.

Presedintele rus Vladimir Putin a promulgat sambata amendamentele legislative ce prevad pedepse de pana la 15 ani de inchisoare pentru militarii care dezerteaza sau refuza sa lupte in perioade de mobilizare, cum este cazul in prezent in urma conflictului cu Ucraina, relateaza agentiile AFP si EFE.

Astfel, articolul 333 din Codul Penal rus a fost completat cu un paragraf ce prevede ca ”lipsa de la locul serviciului militar fara permisiune, dezertarea cu arme, precum si dezertarea unui grup in timpul mobilizarii sau legii martiale, in timp de razboi sau in conditii de conflict armat va fi sanctionata cu pedeapsa privativa de libertate intre 5 si 15 ani”.

De asemenea, militarii rusi care se predau voluntar inamicului risca intre 3 si 10 ani de inchisoare, pedepse similare fiind prevazute pentru refuzul de a indeplini ordinele primite de comandanti sau pentru refuzul de a participa la lupte.

Pe de alta parte, amendamentele legislative prevad ca jafurile comise in timp de razboi sau de conflict armat sunt pasibile de pedepse pana la 15 ani de inchisoare.

Potrivit Kremlinului, Putin a promulgat de asemenea legea care faciliteaza dobandirea cetateniei ruse pentru strainii care se inroleaza pentru cel putin un an in armata rusa, lege adoptata in contextul in care Rusia cauta prin toate mijloacele sa recruteze soldati care sa lupte in Ucraina, tara care la randul ei si-a creat inca de la inceputul invaziei ruse, in februarie, o ”legiune internationala” pentru combatantii straini.

Intre timp, dupa ce Putin a anuntat miercuri mobilizarea a circa 300.000 de rezervisti, cinci deputati din partidul sau Rusia Unita au cerut sa redevina militari activi in armata. ”Am servit in armata sovietica in Polonia. Am fost comandantul echipajului unui tun autopropulsat. Am iesit din armata cu gradul de maistru militar, acum sunt maior in rezerva. Si trebuie sa-mi fac datoria”, a declarat unul dintre acesti deputati, Oleg Kolesnikov, potrivit CNN.

Pe de alta parte, sambata la pranz au reinceput in mai multe orase rusesti protestele convocate de miscarea de opozitie a tinerilor ”Vesna” impotriva mobilizarii si razboiului din Ucraina, relateaza agentia EFE.

Potrivit OVD-Info, un ONG care sustine ca tine o evidenta a arestarilor la aceste proteste, pana ”la ora 12:30 GMT peste 120 de persoane fusesera arestate deja in 11 orase”, printre care Novosibirsk, Tomsk, Habarovsk sau Ivanovo. Noi proteste sunt asteptate sa inceapa de asemenea la Moscova si Sankt Petersburg.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: