Roman, stupefiat de intalnirea cu IMIGRANTII: „Veseli, relaxati, BINE imbracati. Au un conducator si adjunct”

news

Un turist roman aflat in vacanta in Grecia  prezinta situatia imigrantilor din Orientul Mijlociu care intra in Grecia in drumul lor spre Europa de Vest. Imigrantii nu par a fi niste refugiati ci mai degraba niste turisti care vor sa ajunga in Germania.

”Pe 01 septembrie 2015, pe drum inapoi spre tara dintr-o scurta vacanta, m-am imbarcat in portul Myrina in insula greceasca Limnos pe ferry-boat-ul NISSOS RODOS cu destinatia Kavala, Grecia continentala. Pe vas am gasit multe sute de persoane cu aspect caracteristic oriental care vorbeau limba araba. Aproximativ doua treimi din totalul lor erau barbati intre 20-30 de ani restul era constituit din femei in aceeasi zona de varsta cu copii mici, cativa barbati si femei de varsta mijlocie. Personalul vasului mi-a spus ca s-au imbarcat in porturile grecesti din Chios, Samos si Mytilini (Lesvos). Personalul vasului faceau referinta la ei ca fiind… ‘REFUGIATI’.

Am folosit ghilimele pentru ca dupa toti parametrii vizibili, acesti oameni nu se potriveau cu imaginea mea despre refugiati. Dupa ce am studiat ani si mii de pagini de descrieri a catastrofelor cu care s-a confruntat poporul roman ca urmare a agresiunilor din istoria sa recenta, mi-am format si eu o imagine anume pentru termenul de “refugiat”. Noi am cunoscut fenomenul refugierii de zeci de ori ca urmare a evenimentelor violente ale revolutiei bolsevice din Rusia, pierderilor teritoriale din timpul primului razboi mondial, ocuparea Basarabiei de catre URSS in 1940, ocuparea Ardealului de catre Ungaria in 1940, reocuparea Basarabiei de catre URSS in 1944, exodul pe motive politice si economice intre 1944-1989, exodul pe motive economice dupa 1990 pana in prezent.

Putem spune ca am devenit ‘specialisti’ in refugiere in ultimii 100 de ani. Refugiatii nostrii aveau, in toate timpurile, caracteristici similare: erau abatuti, tristi, neglijent imbracati, carand bagaje la limita posibilitatilor de transport prin forte proprii.

‘Refugiatii’ de acum 3 zile erau veseli, relaxati, senini, faceau glume si radeau uneori in hohote in grup. Cand grupurile observau ca le fotografiez, dintre toti, cateva persoane, atat barbati cat si femei, isi ascundeau fata, dar ceilalti priveau direct si fara exceptie zambeau iar unii ridicau mana cu doua degete in semnul victoriei. Atmosfera era de veselie fara tensiunea vreunei asteptari, pozitive sau negative, cu aerul ca stiau exact ce urmeaza sa se intample, aveau certitudinea unui viitor imediat lipsit de surprize.

Fara exceptie, erau bine imbracati, unii cu haine de firma cu insemnele vizibile in exterior, bine, sau chiar foarte bine incaltati, mai toate incaltarile aratau ca noi, pantofi sport de firma sau chiar eleganti, unele femei aveau toc jos.

refugiati

Bagajele insa erau cel mai socant aspect, care, fara echivoc, ii descalifica ca refugiati sau fata de ceea ce noi intelegem ca fiind refugiati: toti aveau nu mai mult de un rucsac/ghiozdan de marime medie. Dar ceea ce era cel mai curios, extrem de curios, era ceea ce de fapt lipsea: nici unul/una nu isi luase nici o masura de rezerva in caz de cea mai mica necesitate: nu aveau mancare, apa sau bagaj special pentru copiii mici. Carau cam tot atat cat caram eu cand ma duceam cu copiii in parc. Ei insa se aflau pe un parcurs de 3,500 km cu plecare din Siria sau Irak si destinatie in Germania.

refugiati3

Pe vapor aveau cumva parca un statut diferit, unii inauntru pe scaune si fotolii si altii afara pe terasele vaporului, temperatura fiind confortabila, de 28-32 grade si senin. Voiajul a durat 3 ore si jumatate.

La coborare, toate sutele de ‘refugiati’ se comportau extrem de disciplinat, relaxati, senini, calmi, se grupeaza pe chei in grupuri de 10-20 de persoane. In fata fiecarui grup cate un barbat tanar gesticuleaza. Se evidentiaza o organizare in care grupurile au un conducator si un adjunct”, a relatat romanul, citat de presalibera.net.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: